STEM događanja za učenike

 

 

Na početku svake školske godine planiramo izvanučioničku nastavu, posjete muzejima, razna događanja u i izvan škole.
Što iz STEM područja možemo isplanirati u tu svrhu? Kamo odvesti učenike? Što sve organizirati u svojoj školi pod pokroviteljstvom nekog organizatora?
Na ovoj stranici možete naći neke odgovore na ta pitanja.
Za sve ostalo što se nudi u RH, a što ovdje nije navedeno, unaprijed hvala ako mi javite pa da i to uvrstimo.

 

Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

 

 

Osnovan po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, zagrebački Tehnički muzej je općega tipa, to jest složeni muzej znanosti i tehnike, za razliku od specijaliziranih tehničkih muzeja koji obrađuju samo pojedino područje tehnike.
Stalne postavke/odjeli
Izvanredna događanja
Moguć je posjet velikih skupina učenika odjednom (koje će pri obilasku muzeja biti podijeljene u manje grupe).

 

Muzej iluzija, Zagreb

 

 

Muzej iluzija nudi intrigantno vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo u zabavnoj avanturi za sve generacije. Kroz atraktivne i zabavne varke, posjetitelji će mnogo naučiti o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti te će moći bolje razumjeti zašto oči vide stvari koje mozak ne razumije. Zamislite da se odupirete gravitaciji u kosoj sobi, kako se osoba s kojom ste došli odjednom smanjuje ili povećava, kako stvarno vidite rupu bez dna, kako poslužujete nečiju glavu na pladnju i sve to ovjekovječujete fotografijom u beskonačnoj sobi! Više...

 

Muzej iluzija, Zadar

 

 

Fascinantni svijet iluzija koji ovaj muzej pruža posebno je osmišljen kako bi poljuljao povjerenje u osjetila posjetitelja te predstavlja mjesto koje donosi zabavu za sve generacije: djecu, roditelje, parove, djedove i bake kao i zanimljivu nadopunu turističke ponude grada. Posjetitelji tako imaju priliku hrabro uskočiti u vrtlog iluzija u tunelu Vortex, koji je prvi tunel te vrste u ovom dijelu Europe. Vortex je iznenadio svakoga tko je pokušao proći kroz rotirajući cilindar u nastojanju da napravi sljedeći korak po potpuno ravnoj i stabilnoj površini. Posjetitelje oduševljava i soba ogledala koja, zahvaljujući različitim oblicima i kutovima reflektiranja, izobličuje predmete i osobe koje zrcali, pružajući jedan nov i neobičan pogled na stvarnost. Više...

 

Mozgaonica, Zagreb

 

 

Mozgaonica, pametna igraonica namijenjena je svim uzrastima kako bi održavali svoj mozak u formi. Trening mentalnih vještina odvija se kroz najzabavniju aktivnost – igru, i to igru s preko 250 drvenih mozgalica: slagalica, zagonetki i društvenih igara. Organiziraju se različiti programi za različte uzraste s različitim namjenama. Više...

 

Park znanosti, Oroslavje

 

 

Je li moguće razgovarati šaptom na udaljenosti od 30 metara? Kako prošetati Sunčevim sustavom u 60 sekundi? Je li moguće bez poznavanja nota odsvirati „Odu radosti“ u hodu?... pitanja su na koja će sve dobne skupine u igri na zabavan način pronaći odgovore uz pomoć osmišljenih eksponata koje je potrebno pokretati, osluškivati, mjeriti ili dodirivati i tako spoznati kako i zašto određeni eksponat funkcionira!
U Parku znanosti učenici će se susresti s jedinstvenim eksponatima znanstvenog i edukativnog sadržaja od kojih svaki pokazuje i dokazuje zanimljive pojave iz područja prirodnih znanosti! Uz zanimljivu prezentaciju znanosti u sklopu igre i istraživanja eksponata, znanstvene se spoznaje lako usvajaju i postaju dio općeg obrazovanja svih korisnika.
Predviđeno vrijeme razgleda eksponata: 45 min (grupa do 50 osoba).
Mogućnost Proslave znanstvenog rođendana.
Informacije: Park znanosti i Facebook poveznica.

 

Dan za znanost, Koprivnica, svibanj-lipanj

 

 

Dan za znanost je projekt Gimnazije "Fran Galović" Koprivnica. Cilj je projekta okupiti što veći broj sudionika svih uzrasta koji će – prema vlastitu odabiru – interaktivno sudjelovati u nizu aktivnosti s područja matematike, fizike, kemije, biologije, elektrotehnike, robotike i psihologije. Okuplja znanstvenike, zaljubljenike u znanost, studente, nastavnike, učenike. Manifestacija obiluje predavanjima, radionicama, eksperimentima, izložbama iz STEM područja. Otvorena je za sve zainteresirane. Ulaz je besplatan.
Kontakt: Marina Furkes, mag. educ. math et phys., voditeljica projekta, e-mail: mfurkes@gmail.com
Facebook poveznica, Četvrti Dan za znanost, Treći Dan za znanost

 

Znanstveni piknik, svibanj ili rujan, Zagreb i ostali gradovi u Hrvatskoj po pozivu

 

 

Znanstveni piknik najveća je manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj. Okosnica događanja su interaktivni znanstveno-edukativni pokusi, znanstveni show program, kratke prezentacije i edukativne radionice. Osnovni cilj manifestacije je popularizacija znanosti, znanstvenika i znanstvenih otkrića najširoj populaciji, te poticanje kreativnosti i inovativnosti kod djece i tinejđera. Poseban naglasak se stavlja na razmjenu sadržaja na međunarodnom planu u svrhu stvaranja mreže kontakata za mlade edukatore iz Hrvatske. Znanstveni piknik komunicira da znanost ne čine samo formule, grafikoni i činjenice, već da je ona prije svega avantura i izazov koji nam omogućuje da bolje shvatimo svijet u kojem živimo. Program Znanstvenog piknika u Zagrebu traje ukupno tri dana, a podijeljen je u 2 kategorije: znanstveno-edukativnu u kojem dijelu je STEM područje izuzetno zastupljeno i umjetničko-zabavnu.
Facebook poveznica

 

Kućica eksperimenata, Slovenija (dolazak u školu po želji, uključujući i škole u RH)

 

 

Kućica eksperimenata (na slovenskom: Hiška eksperimentov) je mobilni centar znanosti koji, zajedno sa 60 eksperimenata i znanstvenim događanjima, na jedan dan može posjetiti vrtić, osnovnu ili srednju školu (uključujući i ustanove u RH), te ih na jedan dan promijeniti u centar znanosti i neformalnog obrazovanja.
Kućica eksperimenta malo je dijete Hiše eksperimentov - Slovenskog Centra znanosti, koji postoji već više od 20 godina.
Brinemo da svijet bude bolji tako da:
- stimuliramo radoznalost, postavljanje pitanja i traženje odgovora,
- oduševljavamo za učenje,
- promičemo prihvaćanje pogreške i poštujemo iskrenost odgovora "ne znam",
- stvaramo kreativnu okolinu.
Facebook poveznica

 

STEM liga - natjecanje parova učenika osnovnih i srednjih škola diljem RH

 

 

Pravila:
1. STEM liga je ekipno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola u STEM području.
2. Natjecatelji sudjeluju u paru.
3. Natjecanje se provodi u 4 kategorije: kolibrići, lastavice, grdelini i slavuji.
4. Zadaci se objavljuju svaki drugi tjedan i elektronskim putem distribuiraju natjecateljima.
5. Zadatke natjecatelji rješavaju u pravilu uz pomoć tehnologije i drugih pomagala. Rješenja se šalju elektronskim putem (mailom ili web formularom). Rok za slanje zadataka je 10 dana.
6. Rješenja zadataka svakog pojedinog kola se objavljuju 15 nakon početka kola.
Zadaci su projektnog tipa s naglaskom na korelaciju STEM područja. Osmišljeni su tako da razvijaju samostalnost učenika i usmjeravaju ih na korištenje tehnologije. Naglašen je mentorski pristup u suradnji s učiteljima i nastavnicima. Zadaci su ne samo natjecateljskog nego i edukativnog karaktera. Potiču učenike od najranije dobi na bavljenje STEMom i istraživački pristup u učenju.
Organizator: Centar za razvoj obrazovanja Split - CROST.
Sve informacije možete pronaći na mrežnim stranicama CROST-a.

 

Večer matematike, organizacija unutar svake pojedine škole, pod HMD-om, prosinac (svake godine)

 

 

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo. Odražava se svake godine u svim zainteresiranim vrtićima, osnovnim i srednjim školama diljem Republike Hrvatske, prvog četvrtka u prosincu, u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva.
Sve informacije možete pronaći na mrežnim stranicama HMD-a ili Facebook stranicama Večeri matematike.

 

Projekti Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM-a

 

 

Fokus IRIM-a je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti, te tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM područja, među mladima u Hrvatskoj i drugim zemljama, kako bi postali ravnopravni građani 21. stoljeća. Pri tome se, uz STEM aktivnosti, razvijaju vještine učenja, rješavanja problema, suradnje, komunikacije, te razvoj osobina ličnosti kao što su znatiželja, incijativa, upornost, prilagodljivost, društvena i kulturološka svjesnost.
Na web stranicama IRIM-a možete naći informacije o tekućim projektima. Za većinu projekata otvaraju se natječaji za uključenje. Natječaji su javni i objavljeni na njihovim web stranicama, a često i medijski popraćeni.
Facebook stranica

 

Planetarij Eklata - planetarij u vašoj školi

 

 

PLANETARIJ EKLATA jedini je mobilni planetarij u Hrvatskoj i po pozivu dolazi u školu. Projekcija "Od Zemlje do svemira" u warp formatu, u trajanju od 30 minuta, uz audio zapis na hrvatskom jeziku obuhvaća povijest istraživanja svemira, Sunčev sustav, Mliječnu stazu i daleke galaksije.
Postavljanje i rastavljanje planetarija traje svega nekoliko minuta. Više...

 

Zvjezdarnica Višnjan

 

 

neki tekst

 

Zvjezdarnica Zagreb

 

 

Zvjezdarnica Zagreb provodi različite edukacijske programe, popularizaciju i sudjeluje u znanstvenim istraživanjima. Redovito se organiziraju tečajevi (opći i napredni), astronomske radionice, ljetna škola, kao i sudjelovanje naših učenika na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Posjeti Zvjezdarnici radi opažanja neba teleskopom mogući su u večernjim satima od utorka do petka. Školske grupe primaju se uz prethodnu najavu.

 

Hrvatski prirodoslovni muzej, Zagreb

 

 

neki tekst

 

Prirodoslovni muzej i zoološki vrt Split

 

 

neki tekst

 

Prirodoslovni muzej Rijeka

 

 

neki tekst

 

Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina

 

 

Od kuda smo potekli? Kako su izgledali naši preci? Kako je nastao život na Zemlji? Kako je nastao svemir? - pitanja su koja djeca često postavljaju, a odgovorima se mogu približiti obilaskom stalnog postava Muzeja krapinskih neandertalaca i svjetski poznatog Nalazišta Hušnjakovo gdje su pronađene kosti neandertalaca. Uz film o krapinskim neandertalcima i film koji prikazuje stvaranje svemira, tu je i para koja izlazi iz vulkanskih dimnjaka, originalni meteorit kojega se može dotaknuti, led koji puca dok se po njemu hoda, slap vode koji dolazi direktno s Hušnjakovog brda te impresivne rekonstrukcije neandertalaca. Više...
Grupa za obilazak stalnog postava može imati najviše 25 učenika, a obilazak traje oko 60 minuta. U radionici može sudjelovati najviše 25 učenika, a traje oko 60 min.

 

eTwinning

 

 

eTwinning nudi platformu za odgojno – obrazovne djelatnike (učitelje, ravnatelje, knjižničare itd.), koji rade u školama i dječjim vrtićima europskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte te razmjenjivati znanja i iskustva.

 

Eratostenov eksperiment

 

 

Određenog datuma u godini provodi se globalni Eratostenov eksperiment u kojem učenici mnogih škola diljem svijeta, računaju opseg Zemlje, koristeći štap i metar. Cilj eksperimenta je poticanje je istraživačkog učenja. Prijaviti se može bilo koja škola.
O dosad održanim Eratostenovim eksperimentima, na hrvatskom jeziku:
Eratostenov eksperiment u Mažuranićevoj školi
OŠ Novska: Eratostenov eksperiment 2017.
Portal za škole: Eratostenov eksperiment u ožujku 2017.
CARNet: Eratostenov eksperiment 2016.

 

World Multiplication Table Day

 

 

World Multiplication Table Day je natjecanje koje se održava krajem rujna svake godine. Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se mogu škole diljem svijeta.

 

World Maths Day

 

 

World Maths Day je besplatno i zabavno online natjecanje u kojem sudjeluje preko 4 milijuna učenika. Učenici se natječu u brzom izvođenju aritmetičkih operacija tijekom 48 sati (kroz koje je natjecanje otvoreno), a igraju protiv suparnika iz svijeta. Više o natjecanju možete pročitati u članku čiji je autor kolega Mario Koritnik .

 

Razna matematička natjecanja

 

Službena natjecanja
Matematički četverac
Lucko

Klokan
Pula
Lipik

Mathema
MathFest

Varaždin
MAT liga

 

 


 

početna