početna

 

Učimo čitati i pisati

 

Vjerojatno se pitate što materijali za čitanje i pisanje rade na stranicama jedne nastavnice matematike. Odgovor je jednostavan. Događa se da u 5. razred dođu učenici koji u nižim razredima nisu uspjeli savladati osnove čitanja i pisanja, a nemaju mogućnost pohađanja specijalnih škola, iako bi trebali. Iako ti učenici u nižim razredima nisu imali sposobnosti za naučiti čitati i pisati, može se dogoditi da koju godine kasnije sazriju za to, međutim pitanje je hoće li tada uz njih biti netko tko bi im u svladavanju toga pomagao. Jednostavno, kad sam šk.g. 2010./11. dobila takvog učenika, nisam imala mira ne pokušati mu pomoći u tome. Jer, ogromni je hendikep u današnje vrijeme ne znati čitati i pisati! Stoga, iako nisam stručnjak za to područje, pokušala sam napraviti materijale koji su jednostavni za korištenje i koje takvi učenici (možda) mogu  rješavati na satu (pa i satu matematike!) - samostalno ili uz eventualnu povremenu pomoć nastavnice. Iako  nisam stručnjak niti metodičar za izradu takvih materijala, objavljujem ih na webu jer će oni možda još nekome pomoći, kao što su pomogli i mom učeniku. Još puno zgodnih i korisnih materijala možete naći među materijalima članova Foruma razredne nastave http://www.razredna-nastava.net/ .

 

 

 

 

Spari slova      (prosinac 2010.)

Radni listić - prepoznavanje velikih i malih slova.  ( zip (doc), 57 KB )

 

Pisanje slova          (prosinac 2010.)

Radni listić - pisanje velikih i malih (tiskanih ili pisanih) slova.  ( zip (doc), 143 KB )

 

Čitanje slogova         DORAĐENO (15. siječnja 2011.)

Ovdje možete naći nekoliko radnih listova čiji je cilj postići da učenik počne čitati slogove bez slovkanja. Npr. umjesto "N, E - NE" treba odmah moći pročitati "NE". Neki radni listovi  mogu se koristiti i za vrijeme školskog sata (učenik ih može samostalno rješavati), dok su neki predviđeni za individualni rad s učenikom. ( zip (doc), 30 KB )

 

Pričitaj slog! - IGRA         (prosinac 2010.)

Ovu igru možemo igrati s djetetom koje još ne zna čitati, ali poznaje slova. Može se igrati na način da je dozvoljeno slovkanje (npr. naglas reći M, U, MU) ili tako da nije dopušteno slovkati (dakle, naglas treba reći samo MU). Cilj je postići čitanje slogova bez slovkanja.   ( zip (doc), 181 KB )
 

Riječi od 3 slova        NOVO (siječanj 2011.)

Ovdje možete naći puno riječi od 3 slova i vježbati čitanje.  ( zip (doc), 7 KB )

 

Čitanje - riječi od 3 slova      (prosinac 2010.)

Ovo su radni listovi na kojima se nalaze riječi od 3 (i nekoliko riječi od 2) slova i sličice. Učenik treba crtama povezati riječ s pripadnom slikom. Riječi koje počinju na isto slovo su (više-manje) na istoj stranici, tako da ne uspijevaju povezivati na osnovu samo prvog slova, već trebju baš čitati. ( zip (doc, pdf), 11 MB )

 

Čitanje - riječi od 3 slova - IGRA            (prosinac 2010.)

Ovu igru možemo igrati s djetetom koje još ne zna čitati, ali poznaje slova. Cilj je postići što bolje čitanje riječi od 3 slova. Ovdje možete naći dvije varijante igre - s jednostavnijim riječima (u kojima nemamo suglasnik do suglasnika) i sa složenijima (u kojima je suglasnik do suglasnika).    ( zip (doc, pdf), 457 KB )
 

Čitanje - parovi - riječi od 3 slova         (prosinac 2010.)

Ovo su radni listovi na kojima imamo napisane parove riječi od 3 slova, te učenik treba spojiti sličice koje prikazuju navedena dva pojma.  ( zip (doc, pdf), 6.693 MB )

 

Riječi od 3 slova - zaokruži ispravnu riječ        (prosinac 2010.)

Na ovim radnim listovima ispod svake sličice nalaze se četiri riječi od 3 slova, a učenik treba zaokružiti onu koja opisuje sliku. Može se koristiti i na druge načine, kako za rad sa slabijim učenicima, tako i za rad s onima naprednijima. Uputa je na početku materijala. Najtoplije zahvaljujem kolegici Miri Čuvidić na dopuštenju da ovaj zgodan materijal objavim na svojim web stranicama.  ( zip (doc), 920 KB )

 

Zaokruži točnu riječ - Š, Ž, Č, Ć, DŽ, Đ - 3 i 4 slova              NOVO (veljača 2011.)

Učenik treba zaokružiti riječ koja opisuje sličicu (npr. JEŽ ili JEŠ).    ( zip (doc, pdf), 3.7 MB )

 

Zaokruži ispravnu riječ - 3 slova - teže          NOVO (veljača 2011.)

U ovom se materijalu pojavljuju riječi od 3 slova u kojima imamo suglasnik do suglasnika. Učenik treba zaokružiti riječ koja opisuje sliku (npr. bira izmeđi DVA i DAV). ( zip, (doc, pdf), 1.5 MB)

 

Čitanje - rečenice - 3 slova             (prosinac 2010.)

Ovdje možete naći puno rečenica koje se sastoje od riječi dugih najviše 3 slova.   ( zip (doc), 7 KB )
 

Pisanje - riječi od 3 slova          (prosinac 2010.)

Radni listovi za uvježbavanje pisanja riječi od 3 slova. ( zip (doc, pdf), 3.588 MB )

 

Pisanje - parovi - riječi od 3 slova         (prosinac 2010.)

Ovo su radni listovi na kojima imamo spojene parove sličica, a učenik treba napisati što je spojeno. Pri zapisu se pojavljuju riječi od 2-3 slova.  ( zip (doc, pdf), 5.633 MB )

 

Čitanje i pisanje složenijih riječi od 3 slova               NOVO (veljača 2011.)

Materijal za uvježbavanje čitanja i pisanja riječi od 3 slova u kojima se pojavljuje suglasnik do suglasnika.   ( zip (doc, pdf), 3.881 MB )

 

Riječi od 4 slova (jednostavnije); Disleksija i čitanje          (prosinac 2010.)

Ovdje možete naći puno riječi od 4 slova kakve je najjednostavnije čitati (u njima se izmjenjuju suglasnik-samoglasnik-suglasnik-samoglasnik točno tim redoslijedom, npr. RODA ili VIŠE). Tu je i opis iskustva kolegice Mire Čuvidić koja je imala učenika koji je bio vrlo bistar, inteligentan, izvrstan matematičar…, ali nikako nije mogao pročitati riječi koje su imale više od dva slova. Cijelu školsku godinu su se oboje mučili, ali trud je bio uzaludan. Poznavao je sva slova, ali nikako ih spojiti u riječ. Kako se problem ipak riješio, pročitajte u ovom materijalu. Tu su ujedno i odgovarajući radni listovi koje možete koristiti ako ste se susreli sa sličnim problemom. Najtoplije zahvaljujem kolegici Miri Čuvidić na dopuštenju da ovaj zgodan materijal objavim na svojim web stranicama.  ( zip (doc), 574 KB )

 

Riječi od 4 slova (složenije)           NOVO (siječanj 2011.)

Ovdje možete naći puno riječi od 4 slova u kojima su suglasnici i samoglasnici poredani na razne načine (a nekim učenicima neke od tih varijanti stvaraju poteškoće). Ovisno o tim načinima, riječi su i grupirane, tj. pripremljene za uvježbavanje čitanja.  ( zip (doc), 12 KB )

 

Čitanje - riječi od 4 slova         (prosinac 2010.)

Ovdje je komplet za uvježbavanje čitanja riječi od 4 slova. U svakom je dokumentu opis čemu on služi.   ( zip (doc, pdf), 15.1 MB )

 

Čitanje - riječi od 4 slova - RADNJE             (prosinac 2010.)

Radni listovi za uvježbavanje čitanja riječi od 4 slova koje opisuju radnje. ( zip (doc, pdf), 4.28 MB )

 

Zaokruži točnu riječ - LJ i NJ - 3 i 4 slova           NOVO (veljača 2011.)

Učenik treba zaokružiti riječ koja opisuje sličicu (npr. MUNJA ili MUNA).    ( zip (doc, pdf), 644 KB )

 

Zaokruži točnu riječ - Š, Ž, Č, Ć, DŽ, Đ - 3 i 4 slova             NOVO (veljača 2011.)

Učenik treba zaokružiti riječ koja opisuje sličicu (npr. JEŽ ili JEŠ).    ( zip (doc, pdf), 3.7 MB )

 

Zaokruži točnu riječ - suglasnik do suglasnika - 4 slova       NOVO (ožujak 2011.)

Učenik treba zaokružiti riječ koja opisuje sličicu (npr. LIS, LIT ili LIST).    ( zip (doc, pdf), 1.838 MB )

 

Čitanje - ZVUKOVI           (prosinac 2010.)

Radni listovi za uvježbavanje čitanja riječi od 4 slova koje opisuju zvukove. ( zip (doc, pdf), 1.248 MB )

 

Pisanje - riječi od 4 slova           DORAĐENO (OŽUJAK 2011.)

Radni listovi za uvježbavanje pisanja riječi od 4 slova. ( zip (doc, pdf), 8.125 MB )

 

Dopiši slova koja nedostaju - riječi od 4 slova               NOVO (ožujak 2011.)

Uz sličice su već ponuđena neka slova, a treba dopisati ona koja nedostaju.     ( zip (doc, pdf), 638 KB )

 

Pisanje - riječi od 4 slova - RADNJE           (prosinac 2010.)

Radni listovi za uvježbavanje pisanja riječi od 4 slova koje opisuju radnje. ( zip (doc, pdf), 2.027 MB )

 

Čitanje - parovi - riječi od 4 slova               NOVO (siječanj 2011.)

Ovo su radni listovi na kojima imamo napisane parove riječi od 4 slova, a učenik treba spojiti sličice koje prikazuju navedena dva pojma.  ( zip (doc, pdf), 8.569 MB )

 

Pisanje - parovi - riječi od 4 slova        (prosinac 2010.)

Ovo su radni listovi na kojima imamo spojene parove sličica, a učenik treba napisati što je spojeno. Pri zapisu se pojavljuju riječi od 4 slova.  ( zip (doc, pdf), 4.624 MB )

 

Čitanje - riječi od 3 i 4 slova naizmjenice             NOVO (veljača 2011.)

Radni listovi na kojima imamo riječi od 3 i 4 slova naizmjenice. Riječi treba spajati sa sličicama. Posebno su izdvojene teže riječi.  ( zip (doc, pdf), 11.484 MB )

 

Pisanje - riječi od 3 i 4 slova naizmjenice              NOVO (veljača 2011.)

Radni listovi na kojima imamo sličice, a trebamo zapisivati što je prikazano na njima. Radi se o riječima od 3 i/ili 4 slova naizmjenice.  Posebno su izdvojene teže riječi.  ( zip (doc, pdf), 3.393 MB )

 

Čitanje - parovi - 3 i 4 slova naizmjenice                 NOVO (veljača 2011.)

Ovo su radni listovi na kojima imamo napisane parove riječi od 3 i 4 slova, a učenik treba spojiti sličice koje prikazuju navedena dva pojma.  ( zip (doc, pdf), 10.384 MB )

 

Pisanje - parovi - 3 i 4 slova naizmjenice               NOVO (veljača 2011.)

Radni listovi na kojima imamo spojene sličice, te trebamo napisati što je spojeno. Radi se o riječima od 3 i 4 slova naizmjenice.  ( zip (doc, pdf), 5.972 MB )

 

Slagalica           (prosinac 2010.)

Materijal isprintati, zalijepiti na karton i izrezati svaku karticu/slog posebno. Učenik od tih slogova treba složiti što više riječi. Isti materijal se može koristiti i na druge načine... Najtoplije zahvaljujem kolegici Miri Čuvidić na dopuštenju da ovaj materijal objavim na svojim web stranicama.  ( zip (doc), 13 KB )

 

Vježbamo pisati - dopisivanje slova koja nedostaju              (prosinac 2010.)

Uz sličice treba dopisati što one predstavljaju, odnosno dopisati slova koja nedostaju. Najtoplije zahvaljujem kolegici Meliti Mesarić na dozvoli da ovaj zgodan materijal objavim na svojim web stranicama.  ( zip (doc), 454 KB )

 

Čitanje - rečenice od dvije riječi              (prosinac 2010.)

Ovdje ćete naći puno rečenica složenih od dvije riječi, a svaka se riječ sastoji od 1-4 slova. Postoji dvobojna i jednobojna varijanta, s velikim i s malim slovima.  ( zip (doc, pdf), 105 KB )

 

Dopunjavanje rečenica - do 4 slova            NOVO (siječanj 2011.)

Učenik treba pročitati početni dio rečenice, te dopisati riječ koja nedostaje a koja je zadana slikom i/ili se nalazi na popisu riječi koje nedostaju. Najtoplije zahvaljujem kolegici Miri Čuvidić na dopuštenju da ovaj zgodan materijal objavim na svojim web stranicama.  ( zip (doc), 475 KB )

 

Dopuni rečenice (2) - do 4 slova          JOŠ DOPUNJENO (8. siječnja 2011.)

Ovdje možete naći još (oko 350) rečenica koje treba dopuniti, a pri dopunjavanju se koristimo priloženim sličicama. Autor je moja malenkost, a materijal je napravljen po uzoru na gornji materijal kolegice Čuvidić.  ( zip ( doc, pdf), 10.9 MB )

 

Križaljke - većinom 3 i 4 slova       NOVO (svibanj 2011.)

Križaljke u koje upisujemo pojmove prikazane na sličicama. Većinom su riječi od 3 i 4 slova.  ( zip ( doc, pdf), 4.062 MB )

 

Veliko početno slovo i točka na kraju rečenice, te upitnik ili točka         NOVO (veljača 2011.)

Ovo je materijal kroz kojeg ćemo provježbati pisanje velikog slova na početku rečenice, velikog slova na početku imena, točke na kraju rečenice, te nakon toga i kad treba staviti upitnik.  ( zip (doc), 7 KB )

 

Odgovori na pitanja!           (prosinac 2010.)

Ovdje možete naći mnogo jednostavnih kratkih rečenica i pitanja vezana uz njih. Služe za uvježbavanje čitanja s razumijevanjem kod djece koja s tim imaju velikih poteškoća. Pokušala sam koristiti riječi duge do 4 slova, koliko je bilo moguće.  ( zip (doc), 803 KB )

 

Odgovori na pitanja - JOŠ          NOVO (ožujak 2011.)

Još rečenica i pitanja s riječima do 4 slova.     ( zip (doc, pdf), 590 KB )

 

Složi rečenice!           (prosinac 2010.)

Učenik treba složiti rečenice od riječi koje su u poljima istog oblika. Najtoplije zahvaljujem kolegici Miri Čuvidić na dopuštenju da ovaj zgodan materijal objavim na svojim web stranicama.  ( zip (doc), 27 KB )

 

Čitanje - riječi od 5 slova               NOVO (ožujak 2011.)

Materijal za uvježbavanje čitanja riječi od 5 slova. Tu je i verzija u kojoj je obojano kako se može spajati/grupirati slova. Postoji verzija u kojoj su sortirane riječi (s obzirom na broj slogova i broj slova u slogovima). ( zip (doc, pdf), 19.625 MB )

 

Čitanje - riječi od 5 slova - SORTIRANO          NOVO (ožujak 2011.)

Materijal za uvježbavanje čitanja riječi od 5 slova, u kojem su riječi sortirane s obzirom na broj slogova, odnosno broj slova u slogovima (postoji i nesortirana verzija, potražite među ostalim materijalima). Tu su i jednobojne verzije, ali i one u kojima je obojano kako se mogu spajati/grupirati slova. Ukoliko vam nastanu problemi s prijelomima stranica, ovdje je i pdf verzija. ( zip (doc), 11.016 MB )   ( zip (pdf), 13.564 MB )

 

Čitanje - 5 slova - RADNJE           NOVO (travanj 2011.)

Radni listovi za uvježbavanje čitanja riječi od 5 slova koje opisuju radnje. ( zip (doc, pdf), 1.887 MB )

 

Pisanje - 5 slova              DORAĐENO (svibanj 2011.)

Materijal za uvježbavanje pisanja riječi od 5 slova. ( zip (doc), 5.38 MB )

 

Čitanje - parovi - 5 slova     NOVO (travanj 2011.)

Ovo su radni listovi na kojima imamo napisane parove riječi od 5 slova, a učenik treba spojiti sličice koje prikazuju navedena dva pojma.  ( zip (doc, pdf), 5.439 MB )

 

Križaljke i spajalice       NOVO (svibanj 2011.)

U križaljke treba upisati pojmove prikazane na sličicama. Nakon toga pročitati riječi u podebljanim poljima, te ih spojiti s odgovarajućim sličicama sa središta radnog lista. Jedna će sličica ostati nespojena. Na dno radnog lista (na prazne crtice) upisati što prikazuje ta sličica.  ( zip (doc, pdf), 2.524 MB )
 

Čitanje - 6 slova - sortirano       NOVO (travanj 2011.)

Materijal za uvježbavanje čitanja riječi od 6 slova, u kojem su riječi sortirane s obzirom na broj slogova, odnosno broj slova u slogovima. Tu su i jednobojne verzije, ali i one u kojima je obojano kako se mogu spajati/grupirati slova. Ukoliko vam nastanu problemi s prijelomima stranica, ovdje je i pdf verzija. ( zip (doc), 9.605 MB )   ( zip (pdf), 10.866 MB )

 

Pisanje - 6 slova               NOVO (travanj 2011.)

Materijali za uvježbavanje pisanja riječi od 6 slova.  ( zip (doc), 2.011 MB )

 

Čitanje - 7 slova - dvosložne - 4+3, 3+4            NOVO (travanj 2011.)

Materijal za uvježbavanje čitanja riječi od 7 slova koje se sastoje od 2 sloga (4+3, 3+4).  ( zip (doc, pdf), 1.93 MB )

 

Pisanje - 7 slova - dvosložne - 4+3, 3+4             NOVO (travanj 2011.)

Materijal za uvježbavanje pisanja riječi od 7 slova koje se sastoje od 2 sloga (4+3, 3+4).  ( zip (doc, pdf), 192 KB )

 

Čitanje - trosložne riječi - 2. dio          NOVO (travanj 2011.)

Materijal za uvježbavanje čitanja trosložnih riječi u kojima barem jedan slog ima 3 slova, ali niti jedan slog nema više od 3 slova. Jednostavnija verzija (tj. "1. dio") ćete naći među riječima od 6 slova - tamo su, između ostaloga, i trosložne riječi u kojima slogovi sadrže po 2 slova (npr. KACIGA, PAPUČE...) Složenije trosložne riječi (koje sadrže slogove sa 4 slova) su posebno (to je "3. dio").  ( zip (doc,pdf), 10.8 MB ) 

 

Pisanje - trosložne riječi - 2. dio           NOVO (travanj 2011.)

Materijal za uvježbavanje pisanja trosložnih riječi u kojima barem jedan slog ima 3 slova, a niti jedan nema više od 3 slova.  ( zip (doc, pdf), 2.02 MB )

 

Čitanje - trosložne riječi - 3. dio          NOVO (travanj 2011.)

Materijal za uvježbavanje čitanja trosložnih riječi u kojima barem jedan slog ima 4 slova. ( zip (doc,pdf), 1.44 MB ) 

 

Pisanje - trosložne riječi - 3. dio           NOVO (travanj 2011.)

Materijal za uvježbavanje pisanja trosložnih riječi u kojima barem jedan slog ima 4 slova.  ( zip (doc, pdf), 420 KB )

 

Čitanje - četverosložne riječi - 1. dio          NOVO (travanj 2011.)

Materijal za uvježbavanje čitanja četverosložnih riječi u kojima svaki slog ima 2 slova (npr. KOBASICA), 2+2+2+2. ( zip (doc,pdf), 4.109 MB ) 

 

Čitanje - četverosložne riječi - 2. dio          NOVO (travanj 2011.)

Materijal za uvježbavanje čitanja četverosložnih riječi u kojima barem jedan slog ima 3 slova (npr. ČISTAČICA). ( zip (doc,pdf), 3.541 MB ) 

 

Pisanje - četverosložne riječi - 1. dio          NOVO (travanj 2011.)

Materijal za uvježbavanje pisanja četverosložnih riječi u kojima svaki slog ima 2 slova. ( zip (doc,pdf), 875 KB ) 

 

Pisanje - četverosložne riječi - 2. dio          NOVO (travanj 2011.)

Materijal za uvježbavanje pisanja četverosložnih riječi u kojima barem jedan slog ima 3 slova. ( zip (doc,pdf), 635 KB ) 

 

Čitanje - peterosložne riječi          NOVO (travanj 2011.)

Materijal za uvježbavanje čitanja peterosložnih riječi. ( zip (doc,pdf), 854 KB ) 

 

Čitanje s razumijevanjem          (prosinac 2010.)

Ovo su skenovi materijala koje sam napravila prije puno godina za jednog učenika koji je znao čitati, ali je imao problema s duljim riječima i s razumijevanjem pročitanog.  ( zip (doc), 837 KB )

 

Prekriži krivo slovo           NOVO (ožujak 2012.)

Uz sličicu se nalazi pripadna riječ u kojoj je jedno slovo krivo. Treba naći to slovo i prekrižiti ga, te na crtu ispod toga točno napisati riječ.  ( zip (doc), 141 KB )

 

Napiši boju         NOVO (ožujak 2012.)

Na prvom radnom listu, uz oblačić obojan nekom bojom treba napisati koja je to boja. Na drugom listu, uz riječ (predmet) treba napisati koje je on boje. Ako je moguće više rješenja, učenik može napisati koje želi. ( zip (doc), 6 KB )

 

Brojevi           DOPUNJENO (ožujak 2012.)

Broj koji je zapisan rječju, treba zapisati brojkom, ili obratno. Puno radnih listića. ( zip ( doc), 165 KB )

 

Pročitaj boju i riječ          NOVO (ožujak 2012.)

Uz imenicu piše i boja (npr. "bijeli miš"), te to treba spojiti sa pravom slikom.  ( zip (doc), 563 KB )

 

Napiši boju i riječ           NOVO (ožujak 2012.)

Treba napisati što se vidi na slici, npr. "zeleni bor".  ( zip (doc), 1 MB )

 

Pročitaj broj i riječ           NOVO (ožujak 2012.)

Zadan je tekst npr.  "TRI MIŠA", pa među sličicama gdje su miševi, treba zaokružiti tri miša. ( zip (doc), 135 KB )

 

Oboji krugove        NOVO (ožujak 2012.)

Zadan je tekst, npr. "dva crvena", a pokraj su nacrtani krugovi (deset komada). Učenik treba pročitati koliko ih treba obojati kojom bojom te obojati. ( zip ( doc, pdf), 16 KB )

 

Napiši broj i riječ           NOVO (ožujak 2012.)

Treba napisati što se vidi na slici, npr. "tri bicikla".  ( zip (doc), 374 KB )

 

Prepiši i odgovori             NOVO (ožujak 2012.)

Puno jednostavnih pitanja koje treba prepisati i odgovoriti na njih.  ( zip (doc, pdf), 1.04 MB )

 

Prepiši i odgovori 2          NOVO (lipanj 2012.)

Puno jednostavnih zadataka koje treba prepisati i riješiti.  ( zip (doc, pdf), 5 KB )

 

Napiši rečenicu               DORAĐENO (lipanj 2012.)

Uz svaku sliku treba napisati neku (kratku) rečenicu o njoj.  ( zip (doc, pdf), 4.57 MB )

 

Ispravi grešku u rečenici             NOVO (lipanj 2012.)

Treba pročitati rečenicu i ispraviti grešku.   ( zip (doc, pdf), 17 KB )

 

Veliko i malo slovo             NOVO (lipanj 2012.)

Imena ljudi i mjesta pišemo velikim slovima. Listići za vježbu uočavanja istih (posebno za imena ljudi, a posebno za imena mjesta).  ( zip (doc, pdf), 42 KB )

 

Križaljke                NOVO (lipanj 2012.)

Ovdje možete naći nekoliko slikovnih križaljki. Autorica: Kaća Aćimov-Despotović, pedagog. Najtoplije zahvaljujem kolegici Aćimov-Despotović na dozvoli da materijal objavim na webu.   ( zip (doc, pdf), 3.5 MB )
 

 

 

 

 

link

početna