Natjecanja iz matematike u RH

 


 

Natjecanja iz matematike u Republici Hrvatskoj

 

Ove su web stranice nastale iz želje da zadaci s natjecanja, koji su nam dragocjena literatura u pripremi učenika za natjecanja, postanu što dostupniji što većem broju nastavnika i učenika. Uz to, kad sam već počela prikupljati zadatke, pojavila se i želja da se kolekcionira što veći broj istih. Budući da se natjecanja u Hrvatskoj odvijaju već više od 50 godina, do onih najstarijih zadataka je jako teško doći i šteta je što nigdje nisu arhivirani. Stoga Vas pozivam da, ako ste u mogućnosti, pomognete u prikupljanju zadataka.

 

Ako imate zadatke koji nisu objavljeni na ovim web stranicama ili bilo koje druge sadržaje koji mogu obogatiti ovaj web, bit će mi drago ako ih pošaljite na moju mail adresu koja se nalazi na dnu stranice ili poštom na:

Antonija Horvatek, OŠ Josipa Badalića, Zagrebačka 11, 10313 Graberje Ivanićko.

Unaprijed hvala! 

 

Antonija Horvatek,

učiteljica matematike

 


 

Nastanak web stranica sa zadacima s natjecanja: krajem 2008. godine

 

Pomogli u prikupljanju zadataka, stvaranju elektronskih verzija, prikupljanju podataka za ovu stranicu i/ili organizaciji weba (po abecedi):

Adamović Damir, Aranđelović Marija, Augustić Gordana, Banić Sonja, Bašić Matija, Beissmann Gordana, Bekavac Krčadinac Jelena, Belavić Damir, Benčić Matija, Bjelanović Dijanić Željka, Blažinić Milica, Bokulić Nada, Bolković Mirjana, Borovac Matija, Borzić Jasminka, Bratuša Cundeković Vesna, Brešćanski Tanja, Brkanac Renata, Buba Marac, Bunjevčević Nikola, Crljenica Ivica, Cvitković Ružica, Čehok Nikolina, Čeliković Luka, Čulinović Spomenka, Ćurković Zlata, Dakić Branimir, Davosir Tomislav, Debelec Tanja, Dika Alena, Divić Gordana, Dravec Braun Jasna, Društvo matematičara Srbije, Elezović Neven, Franjo Rajna, Glasnović-Gracin Dubravka, Golob Boris, Gut Ivana, Hanjš Željko, Herceg Ljerka, Herega Slađana, Horvat Jelena, Husak Stanislav, Ivanek Dejan, Jakelić Ivo, Jakšić Dino, Jeličić Ljiljana, Jukić Ivan, Jukić Petar, Jurina Anita, Jurišić Ljubica, Jurišić Nila, Kadelburg Zoran, Kličinović Josip, Kluković Mirjana, Koletić Vlatka, Koritnik Mario, Korolija Maja, Kovče Tatjana, Kraljić Željko, Krčadinac Vedran, Kurnik Zdravko, Kvesić Filip, Lendvaj Vlado, Loparić Sanja, Ljubičić Slavko, Madžar Sandra, Malčeski Risto, Marega Marina, Martić Sara, Martinec Zvjezdana, Mihaljević Martina, Mijanović Jasmina, Mikić Miljen, Milutinović Uroš, Mladenović Pavle, Nikić Marko, Novak Željka, Pavičić Mladen, Pintarić Zrinka, Polonijo Mirko, Prelec Domagoj, Puntarić Ada, Rac-Marinić-Kragić Ela, Svilokos Tonći, Šalković Dragica, Šarić Milan, Šarić Nikola, Šestak Teo, Šikić Aura, Štambuk Petar, Tadić Marijan, Topić Branko, Trgovec Nedeljko, Trgovec Neven, Vajda Matija, Varjačić Tanja, Vinković Dejan, Vucić Ivan, Vučić Kristina, Vukes Tomislav, Vuković Aleksandra-Maria, Zelčić Maja, Žinić Marijana, Živić Ivan, Žubrinić Darko,
učenici izborne matematike 4.G razreda Srednje škole Prelog (prof. Dejan Ivanek, šk.g. 2008./09.)

 

Povijest nastanka ovih stranica:

Stranice sa zadacima s natjecanja nastale su nakon borbe s (nekim) čelnicima HMD-a (uglavnom s tadašnjim voditeljem Nastavne sekcije HMD-a prof. Petrom Mladinićem, a uz podršku predsjednika HMD-a dr. Hrvoja Kraljevića), koji su pokušali zabraniti neprofitabilnu objavu zadataka s natjecanja na webu, te nakon obraćanja MZOŠ-u, AZOO-u, predsjedniku države itd. Ta je borba trajala godinu dana i pokazala je besmisao načina na koji funkcioniraju mnoge naše institucije - od neprofitabilnih društava (HMD-a), pa do naše Agencije za odgoj i obrazovanje i samog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji su "silno nemoćni" kad treba braniti interese učenika i nastavnika. Na sreću, za vrijeme te borbe primila sam podršku mnogih kolega, ali i ljudi koji nisu iz prosvjete (roditelja koji su sve to pratili), a posebno su mi pomogli dr. Dejan Vinković (prof. fizike sa PMF-a u Splitu, koji je odlučio krenuti u objavu zadataka s natjecanja iz fizike, te također naišao na otpor...), te na kraju borbe dr. Vedran Krčadinac, profesor s Matematičkog odjela PMF-a u Zagrebu, koji je nakon mog obraćanja svim profesorima s tog odjela tražio da se problem objave zadataka stavi na dnevni red iduće sjednice Izvršnog odbora HMD-a, te tako pomogao da se ti zadaci od strane HMD-a proglase javnim dobrom. Time se moja borba rasplela u istoj insitituciji u kojoj se i zaplela - krenulo je sa zabranom prof. Petra Mladinića iz HMD-a, a završilo odlukom IO-a HMD-a da njegova zabrana ne vrijedi. Nažalost, tek godinu dana kasnije, nakon utrošenog silnog vremena i energije s moje strane...
O cijelom tijeku borbe možete pročitati ovdje. Sad bih mnoge stvari drugačije, ali neka je javno i ono, to je tad bilo najbolje što sam tad mogla/znala.

 

 


 

           vrh ↑

Kontakt: