Natjecanja iz matematike u RH

 


 

Novosti

 

   Pregled tema i odgojno obrazovnih ishoda po razinama natjecanja za 2022. godinu

 

Na web stranici Matematička natjecanja objavljen je Pregled tema i odgojno obrazovnih ishoda po razinama natjecanja za 2022. godinu te su najavljene još neke novine u komunikaciji vezanoj uz natjecanja.

 

 

 

   SUDOKU natjecanje 2022.

 

Hrvatska Mensa, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, organizira Natjecanje u rješavanju SUDOKU zadataka za učenike osnovnih i srednjih škola. Na ovoj stranici možete naći pojašnjenja i upute.

 

 

 

   Gradivo planirano za pojedine razine natjecanja, ožujak 2020.

 

Jučer sam dobila mail od jedne mame u kojem ona iznosi svoja razmišljanja o izboru gradiva koje se pojavljuje na natjecanjima iz matematike. Budući da me i samu muči ista tema, danas (3. ožujka 2020.) sam tajniku Državnog povjerenstva za natjecanja iz matematike Vesku Nikolausu proslijedila dobiveni mail i iznijela svoja razmišljanja i prijedlog:

Poštovani gospodine Nikolaus,
ovih sam dana primila mail od jedne mame koja brine o izboru zadataka odnosno gradiva koje se pojavljuje na natjecanjima.
Budući da ni sama (a ni mnogi drugi učitelji s kojima svake godine iznova razgovaram na natjecanjima) nisu zadovoljni time kako je propisano gradivo koje se pojavljuje na određenoj razini natjecanja, prosljeđujem Vam mail ove mame, a i molim da se na Državnom povjerenstvu ponovo pažljivo razmotri koje gradivo treba biti obuhvaćeno na kojoj razini natjecanja za određeni razred.
Naime, problemi koje sam ja dosad uvijek imala bili su:

1. i do sad nam je bilo dopušteno da promijenimo redoslijede cjelina u redovnoj nastavi, a ja sam to i radila, pa mi se događalo da ono što će se pojaviti na natjecanju kod mene još nije obrađeno ni na redovnoj nastavi. Npr. cjelinu Trokut u 6. razredu ja obrađujem kao predzadnju. Ako mi netko namjerava odgovoriti "Pa na dodatnoj Vi to obradite ranije", moj odgovor je "Na dodatnoj se ni bez toga ne stigne pošteno djecu pripremiti za natjecanje, ako tu dodatnu imamo 1 sat tjedno, i ako uzmemo u obzir širinu i dubinu gradiva kakvu imamo na natjecanjima".

2. kad i pratim točno isti redoslijed koji je u većini udžbenika i koji na umu ima Državno povjerenstvo, nerijetko se dogodi da sam se na prvim cjelinama u toj školskoj godini zadržala dulje nego što Državno povjerenstvo to ima u svom razmatranju, pa dok se odžava npr. županijsko natjecanje, ja u redovnoj nastavi nisam došla do gradiva koje će biti na županijskom. Kao da je neka strka s tim gradivom koje se podrazumijeva da je napravljeno prije neke razine natjecanja - ne daje se prostor učitelju da sam stvari planira kako smatra, već je to "odozgo propisano" i tjera na "utrku".
A natjecanja nisu ono po čemu bi čovjek trebao ravnati redovnu nastavu i vršiti svoja planiranja. Trebalo bi biti obrnuto!

Znam da će ovo zvučati jako "prekomotno", ali otvoreno ću reći svoj prijedlog:

Na natjecanjima za određeni razred trebalo bi biti gradivo iz prethodnog i ostalih prijašnjih razreda, ništa iz tog novog.

Propisivanjem gradiva iz novog razreda, učiteljima vežete ruke da:
- ili nemaju slobodu da si redovnu nastavu isplaniraju onako kako smatraju da je najbolje, planirat će nju da zadovolje i pripreme najboljih učenika za natjecanja
- ili ako učitelj iskoristi tu svoju slobodu, ipak trpi priprema za natjecanja, odnosno najbolji učenici. Oni nisu više ravnopravno konkurentni učenicima drugih učitelja koji su redovnu nastavu isplanirali drugačije.

Ja se ne osjećam dobro ni kod jedne od tih odluka - u oba slučaja nekoga od učenika zakidam.
Smatram da pritisak koji je odzgo na mene naprvaljen stvaranjem te strke, nije u redu.

Hvala na razmatranju prijedloga,
srdačan pozdrav,
Antonija HorvatekMami, čiji je mail potaknuo slanjeg mog maila, predložila sam da svoje mišljenje pošalje i na adresu Državnog povjerenstva. Uz dozvolu te mame, objavljujem i taj njezin mail:


Poštovani,

Odlučila sam Vam se obratiti vezano za matematička natjecanja koja se tiču školske i županijske pa samim time i državne razine za osnovnu školu. Djeca koja poput mog djeteta uče po kurikulumu Škole za život gradivo matematike prolaze drugim redoslijedom u odnosu na stari kurikulum. Samim time su zakinuta za mogući bolji uspjeh na natjecanjima. Na županijskoj razini natjecanja za 6. razred osnovne škole najmanje 50 posto zadataka vezano je za geometriju. Ona se po Školi za život obrađuje tek kao zadnja cjelina u školskoj godini, dakle tek oko 4. mjeseca. A županijsko natjecanje je u 2. ili 3. mjesecu. Do školske razine natjecanja ne obrađuju se ni razlomci. Djeca koja vole matematiku i rade da bi se mogla natjecati, koliko god inteligentna i nadarena bila morala bi dakle uz veliku podršku svojih učitelja na dodatnim satovima matematike koji su uglavnom jednom tjedno, svladati "na brzinu" cjeline koje će učiti tek za nekoliko mjeseci u redovnom programu.
Stoga Vas najsrdačnije molim da razmotrite ovu problematiku na sastanku Povjerenstva i ukoliko je to ikako moguće da nađete rješenje odnosno donesete pravila za navedena natjecanja koja će biti jednako povoljna za svu djecu bez obzira na to uče li po starom ili su dio reforme i Škole za život.
U nadi da ovaj moj mail neće ostati samo mrtvo slovo na zaslonu Vašeg računala lijepo Vas pozdravljam i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
(potpis)

 

 

 

   Rezultati školskog natjecanja iz matematike, šk.g. 2018./19.

 

Rezultati školskog natjecanja, pragovi za županijsko,... - osnovna škola
Rezultati školskog natjecanja, pragovi za županijsko,... - srednja kola - A varijanta
Rezultati školskog natjecanja, pragovi za županijsko,... - srednja škola - B varijanta

Hvala višem savjetniku i tajniku Državnog povjerenstva za natjecanje iz matematike prof. Vesku Nikolausu na slanju popisa.

 

 

 

   Odaziv na Javni poziv MZO-a - apel za objavom zadataka sa svih natjecanja

 

U prosincu 2018. odazvala sam se na Javni poziv učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima osnovnih i srednjih škola za prijavu inovativnih digitalnih obrazovnih sadržaja, te između ostaloga, prijavila sadržaj pod nazivom "Zadaci s natjecanja iz matematike". U prijavnom obrascu apelirala sam da MZO, u sklopu brige o obogaćivanju DOS-a (digitalnih obrazovnih sadržaja), u to uvrsti i brigu o objavi zadataka s natjecanja - svih mogućih! Ovo također spada u DOS jer su ovo digitalne verzije zadataka i zahvaljujući digitalnom formatu mogu se lako dijeliti svima. Pritom sam ponudila da iskoriste i zadatke koje sam ja dosad prikupila (u tom smislu sam se s ovim prijedlogom javila na ovaj Javni poziv), a zauzvrat sam zamolila i pristajem da dobijem nula kuna (jer su u prikupljanju sudjelovali i mnogobrojne kolege, bez financijske dobiti). Cilj je jednostavno da se MZO pokrene u tom smjeru. Što sam ostalo apelirala, pogledajte u priloženom pdf-u.

 

 

 

   Obavijest o rokovima objave rezultata županijskoga natjecanja iz matematike, šk.g. 2017./18.

 

U tijeku je prikupljanje tablica s neslužbenim rezultatima županijskoga natjecanja (županijska povjerenstva su dobila naputak da mogu tablice s neslužbenim rezultatima objaviti na mrežnoj stranici škole domaćina, pod imenom i prezimenom učenika ili pod zaporkom). Rezultati su neslužbeni, dok Državno povjerenstvo ne pregleda još jednom uratke učenika i potvrdi ili revidira vrednovanje, na reviziji 10. ožujka 2018. godine. Revizija je potrebna zbog ujednačavanja kriterija vrednovanja županijskih povjerenstava.
Revidirane ljestvice poretka objavit ćemo u ponedjeljak, 12. ožujka 2018. godine. Učenici će moći tražiti i dobiti objašnjenje (eventualne) promjene bodova. Tek tada će se moći objaviti službene ljestvice poretka i Poziv na 59. državno Natjecanje iz matematike.
Državno natjecanje iz matematike bit će od 12. do 14. travnja 2018. godine u Poreču.
Svim natjecateljima želimo puno uspjeha!

Draženka Kovačević, prof.
tajnik Državnoga povjerenstva za Natjecanje iz matematike 2018.

 

 

 

   Nakon školskog natjecanja iz matematike, šk.g. 2017./18.

 

Izvješće o rezultatima školskog natjecanja iz matematike
Rezultati školskog natjecanja, pragovi za županijsko,... - osnovna škola
Rezultati školskog natjecanja, pragovi za županijsko,... - srednja škola
Sjedišta županijskih povjerenstava (neslužbeni popis)
Hvala višoj savjetnici i tajnici Državnog povjerenstva za natjecanje iz matematike prof. Draženki Kovačević na slanju popisa.

 

 

 

   Konačni rezultati županijskoga Natjecanja iz matematike 2017.

 

Rezultate možete naći na ovoj stranici.
Na istoj stranici su i mail adrese na kojima možete zatražiti pojašnjenja novog bodovanja i eventualne izmjene bodova.

 

 

 

   Očitovanje tajnice Državnoga povjerenstva za Natjecanje iz matematike, 8. ožujka 2017.

 

Kako su krenuli upiti o rezultatima županijskih natjecanja, viša savjetnica Draženka Kovačević me je zamolila da objavimo ovo očitovanje. Hvala joj, u moje i u vaše ime, na susretljivosti i razumijevanju. :-)

U ponedjeljak, 6. ožujka 2017. godine zatraženi su od županijskih povjerenstava testovi učenika koji će biti ponovno pregledani i, po potrebi, ponovno bodovani, zbog usklađivanja kriterija vrednovanja i/ili nekih previda. Konačnu listu ćemo objaviti, pod zaporkama, početkom sljedećega tjedna, a najkasnije u srijedu, 15. ožujka 2017. godine te pozvati učenike da se jave Državnome povjerenstvu ako trebaju obrazloženje (novoga) bodovanja. Tek nakon toga ćemo objaviti listu pozvanih učenika na Državno natjecanje. Predlažem da se svi strpimo do tog termina kada ćemo imati konačne rezultate da ne bismo izazvali nepotrebnu pomutnju, zbunjenost, nerealna očekivanja. Državno povjerenstvo će napraviti objektivnu, nepristranu i kompetentnu prosudbu radova i svim zainteresiranim učenicima obrazložiti, na njihov zahtjev, revidirani rezultat. Svim učenicima i mentorima iskrene čestitke i na dosadašnjem uspjehu!
Draženka Kovačević, prof.
tajnik Državnoga povjerenstva za Natjecanje iz matematike

 

 

 

 

   Sjedišta županijskih povjerenstava (domaćini županijskih natjecanja), šk.g. 2016./17.

 

Ovdje možete naći neslužbeni popis sjedišta županijskih povjerenstava, odnosno škola domaćina županijskih natjecanja u šk.g. 2016./17. Neslužben je jer nedostaju podaci za Zagrebačku, Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju. Kad će se znati svi podaci, potpuni službeni popis bit će objavljen na stranicama AZOO-a, a možda i ovdje.
Najtoplije zahvaljujem višoj savjetnici i tajnici Državnog povjerenstva za natjecanje iz matematike prof. Draženki Kovačević na slanju popisa.

 

 

 

   O natjecanjima u šk.g. 2016./17.

 

Na stranicama AZOO-a možete naći:
> općenite upute i obavijesti o svim natjecanjima,
> obavijesti o natjecanjima po predmetima - nađite dio za matematiku.

 

Vremenik natjecanja iz matematike u 2017. godini:
školska razina: 26. siječnja 2017. (četvrtak)
županijska razina: 28. veljače 2017. (utorak)
državna razina: 3. – 5. travnja 2017. (ponedjeljak – srijeda)

 

 

 

   Pripreme za natjecanja iz matematike

 

Osim priprema u školama, na satovima dodatne nastave, i osim samostalnih priprema kod kuće, možda bi neki učenici voljeli pripremati se uz vodstvo profesora matematike koji te pripreme organiziraju i izvan škole. Ove stranice nisu namijenjene reklamiranju ikoga, no budući da se radi o profesorici matematike koju izuzetno cijenim i budući da vjerujem da će i njezine pripreme, u skladu s tim, biti visokokvalitetne, ovdje objavljujem njezin poziv.
Vjerujem da bez ovakve objave mnogi od vas, koji ste zainzteresirani, ne biste ni saznali za takvo što.
Poziv je i za učenike osnovnih i za učenike srednjih škola.
Pripreme za natjecanja - prof. Maja Zelčić
Web stranice MAT

 

 

 

 

   Konačni rezultati županijskih natjecanja iz matematike 2016.

 

Državno povjerenstvo za natjecanja iz matematike pregledalo je testove najbolje plasiranih učenika sa županijskih natjecanja i objavilo konačan poredak:
Osnovna škola
Srednja škola - A varijanta
Srednja škola - B varijanta
Učenici kojima je broj bodova znatnije promijenjen mogu zatražiti objašnjenja od članova Državnog povjerenstva koji su pregledavali testove. Službeno o tome možete pročitati ovdje.
Popis učenika koji se pozivaju na Državno natjecanje bit će objavljen 15. ožujka 2016. godine.
Najtoplije zahvaljujem višoj savjetnici i tajnici Državnog povjerenstva za natjecanje iz matematike prof. Draženki Kovačević na slanju svih obavijesti, tablica itd.

 

 

 

 

   Neslužbene zajedničke liste rezultata županijskih natjecanja 2015./16.

 

Naša fantastična tajnica Državnog povjerenstva za natjecanja iz matematike Draženka Kovačević, napravila je i poslala privremene i neslužbene tablice s rezultatima županijskih natjecanja. Konačne službene tablice bit će napravljene nakon pregleda testova, provjere usklađenosti sa službenim bodovanjem i usklađivanjem kriterija bodovanja od strane Državnog povjerenstva, a taj posao počet će u subotu 5. ožujka 2016. godine.
Privremeni neslužbeni poredak - osnovna škola
Privremeni neslužbeni poredak - srednja škola

Državno povjerenstvo je od županijskih povjerenstava zatražilo testove učenika kako slijedi:

19 i više bodova u 5.r. OŠ
25 i više bodova u 6.r. OŠ
24 i više bodova u 7.r. OŠ
27 i više bodova u 8.r. OŠ

27 i više bodova u 1.r. SŠ, A varijanta
22 i više bodova u 2.r. SŠ, A varijanta
25 i više bodova u 3.r. SŠ, A varijanta
11 i više bodova u 4.r. SŠ, A varijanta

19 i više bodova u 1.r. SŠ, B varijanta
23 i više bodova u 2.r. SŠ, B varijanta
23 i više bodova u 3.r. SŠ, B varijanta
24 i više bodova u 4.r. SŠ, B varijanta

Za iduću godinu predlažem da u mislima imate dolje navedene prijedloge kako utjecati da se rezultati pojave na web stranicama škola domaćina. U tom slučaju neslužbeni rezultati bili bi vidljivi skoro tjedan dana ranije.
A da nemamo tajnicu DP-a kakvu imamo, bili bi najmanje tjedan dana kasnije.

 

 

 

 

   Moj dodatak na dolje objavljeni mail

 

Ako netko smatra da na web stranicama škola domaćina županijskih natjecanja nije u redu objaviti rang liste s imenima učenika, nitko niti ne kaže da imena moraju biti objavljena. U verziji koja se stavlja na web dovoljno je da su zaporke učenika i bodovi. Upravo to su informacije za kojima svi tragaju.
A tko i kako bi mogao navaliti da se to objavi?
Na prvom mjestu, matematičari iz škole domaćina natjecanja.
Na drugom mjestu, svi članovi povjerenstava na županijskim natjecanjima - kad je zajednički sastanak prije početka natjecanja, može se domaćinu uputiti molba za objavom i donijeti odluka.
Na trećem mjestu, mentori koji su s učenicima došli na natjecanje. Iako, to je malo teže ako nemaju neki zajednički sastanak (predavanje i sl.) na kojem je npr. i ravnatelj škole, pa da svi zajedno s tim zahtjevom pred njega izađu.
Nadalje, možda bi se to moglo uvesti kao pravilo propisano iz AZOO-a odnosno od Državnog povjerenstva za natjecanja.

Lani, kad sam ja objavljivala takve Excel tablice, sama sam brisala imena prije objave. Kad izbrojite koliko imamo županija, pa u svakoj natjecanje za osnovne i srednje škole, pa koliko razreda, te još A i B varijantu u srednjoj, vjerojatno ćete mi vjerovati na riječ da je to brisanje i uređivanje bilo posao od nekoliko sati. A onda još izrada tablice na web stranici, pa povezivanje linkovima, pa još sve pregledati mali milijun puta da nisam nešto propustila obrisati, urediti...
A kad bi svaka škola objavila svoje tablice, koliko je to manji posao po osobi.
A i neusporedivo brži, jer svaka škola to može objaviti već na dan natjecanja ili eventualno dan iza toga.
Samo treba nekome biti stalo.
Ako sam ja jedina takva, vrijeme je da prestanem biti.
Dakle, ajmo - navalite na škole domaćine sa svojih pozicija - imate mailove, telefone, možda poznate matematičare iz tih škola, a možda i sami smislite još neke načine... Možete pisati i Državnom povjerenstvu. Možete na svom ŽSV-u donijeti odluku da kao ŽSV zatražite od Državnog povjerenstva da donese takvu odluku. Ako čovjek nešto zbilja želi, nađe načine...
Ja ću ove godine objaviti te tablice samo ako ih dobijem u krajnjem uređenom obliku s kojim mogu direktno na web. Za ostalo više nemam dovoljno zdravlja, snage, vremena... A nije ni red. Odlučih da je sad red na vas.

 

 

 

 


Zašto škole domaćini županijskih natjecanja ne objavljuju rezultate na svojim web stranicama?
i
Zašto učitelji/nastavnici ne porade na inzistiranju na tome?

 

Sadržaj maila koji sam dobila 26. veljače 2016. (tri dana nakon županijskog natjecanja):

Poštovana Učiteljice,
Želim Vam izraziti svoju zahvalnost na Vašem ogromnom trudu koji ste morali uložiti da bi se Vaše stranice sa zadacima i promptnim informacijama stvorile.
Puno puta sam beskonačno dugo i uzaludno tražila i tražila svašta od ovog što se sad vidi na Vašim stranicama - od 5. razreda OŠ, sad smo maturanti.
I sad čekam i tražim podatke o bodovima diljem lijepe naše, po školama koje ste naveli, jer smo „granični“. Nema ih nigdje, barem ne u cijelosti, a čini mi se da se i namjerno skrivaju.
Nekad su se privremeni rezultati zbog nerazvijenosti informatike morali dulje čekati, a sad se čekaju još dulje.
Na žalost, malo ima onih koji njeguju natjecateljski duh i mogu shvatiti očekivanje rezultata, barem privremenih.

Željela bih samo, kad bi se to moglo ostvariti, da se uz učenike natječu i njihovi profesori, sa istim zadacima – mislim da bi rezultati mogli biti vrlo zanimljivi.

Puno uspjeha u daljnjem radu i ne posustajte.
S poštovanjem,...

 

 

 

 

   Izvješće sa školskog natjecanja iz matematike, šk.g. 2015./16.

 

Naša draga viša savjetnica i tajnica Državnog povjerenstva za natjecanje iz matematike prof. Draženka Kovačević šalje konačne službene tablice – kompletirane i ažurirane. Ne imadosmo dosad tako brižne i uslužne tajnike/ce Državnog povjerenstva. Hvala u ime svih!
Izvješće
Konačni rezultati školskog natjecanja 2016., pragovi za županijsko i dr.

 

 

 

 

   Bodovni pragovi za županijsko natjecanje, šk.g. 2015./16.

 

3. (konačna) verzija - Bodovni pragovi za županijsko natjecanje 2016.
Ovdje možete vidjeti bodovne pragove za županijsko natjecanje iz matematike.
Najtoplije zahvaljujem višoj savjetnici i tajnici Državnog povjerenstva za natjecanje iz matematike prof. Draženki Kovačević na slanju tablica.

 

 

 

 

   Popis škola domaćina županijskih natjecanja, šk.g. 2015./16.

 

Ovdje možete naći popis škola domaćina županijskih natjecanja u šk.g. 2015./16.
Nedostaje samo informacija za šibensko-kninsku županiju.
Najtoplije zahvaljujem višoj savjetnici i tajnici Državnog povjerenstva za natjecanje iz matematike prof. Draženki Kovačević na slanju popisa.
Kad stignu pragovi, bit će također objavljeni. Dotad duboko dišite... :-)

 

 

 

 

   O natjecanjima u šk.g. 2015./16.

 

Na stranicama AZOO-a možete naći:
> općenite upute i obavijesti o svim natjecanjima,
> obavijesti o natjecanjima po predmetima - nađite dio za matematiku.

 

Objavljena je i obavijest o tome u kojim se županijama ove godine održava natjecanje (do županijske razine) za 4. razrede osnovne škole. Obavijest glasi:
Natjecanje iz matematike za učenike četvrtih razreda OŠ organizira se samo do županijske razine i to samo u županijama koje su prihvatile organizaciju i financiranje i ove kategorije učenika.
Kao i prošle godine, Natjecanje iz matematike za učenike četvrtih razreda neće se organizirati u županijama: Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Ličko-senjskoj, Brodsko-posavskoj i Gradu Zagrebu.

 

 

 

   Popis pozvanih na državno Natjecanje iz matematike 2015.

 

Ovdje možete vidjeti popis pozvanih učenika na Državno natjecanje iz matematike 2015.

 

 

 

 

   Konačni rezultati županijskog Natjecanja iz matematike 2015.

 

Ovdje možete vidjeti konačne rezultate županijskog natjecanja nakon pregleda testova od strane Državnog povjerenstva.

 

 

 

 

   Obavijest - o izboru učenika za državno natjecanje, šk.g. 2014./15.

 

Ovdje možete vidjeti obavijest koja je danas (5. ožujka) objavljena na stranicama AZOO-a. Objavljujem(o) je i ovdje da bismo, kako kaže viša savjetnica i tajnica Državnog povjerenstva za natjecanje iz matematike prof. Draženka Kovačević, smanjili nestrpljivost i napetost učenika i (još više?) učitelja, u iščekivanju poziva na Državno.

 

 

 

 

   Rezultati županijskih natjecanja, šk.g. 2014./15.

 

Ovdje možete naći neslužbene i nepotpune rezultate županijskih natjecanja iz matematike u šk.g. 2014./15.
Neslužbeni su u smislu da, nakon uvida Državnog povjerenstva u testove, može doći do izmjena. Dakle, bodove koje ovdje vidite, nemojte smatrati krajnjima!
Nepotpuni su u smislu da su izbačena sva imena (učenika, mentora, škola, mjesta, ...), a ostavljeni su bodovi. Kad bi ovo bile službene web stranice za natjecanja iz matematike u RH, vjerujem da bi tada bili objavljeni potpuni rezultati, međutim ovako nazirem razloge iz kojih bi se netko mogao buniti u slučaju objave imena, pa za svaki slučaj...
Razlog objave ovih rezultata leži u činjenici da svake školske godine nakon županijskih natjecanja dobivam mailove i s pitanjima o tome koji su rezultati (natjecatelji vole što prije čuti rezultate iz drugih županija da mogu procijeniti svoju uspješnost, makar i na neslužbenom nivou), a i od dosta kolega dobivam obavijesti o rezultatima u njihovim županijama, što govori o podršci i potrebi za objavom rezultata. Pa eto, za onaj prvi dojam, dok se ne donesu krajnje odluke i ne vide krajnji rezultati, vjerujem da će i ovakva objava biti na zadovoljstvo mnogih.
Najtoplije zahvaljujem višoj savjetnici i tajnici Državnog povjerenstva za natjecanje iz matematike prof. Draženki Kovačević na slanju tablica, kao i inače na vrlo susretljivoj komunikaciji i suradnji.

Županija (po abecedi)

Rezultati županijskih natjecanja iz matematike 2015.

Bjelovarsko-bilogorska županija

osnovna škola

srednja škola

Brodsko-posavska županija

osnovna škola

srednja škola

Dubrovačko-neretvanska županija

osnovna škola

srednja škola

Grad Zagreb

osnovna škola

srednja škola

Istarska županija

osnovna škola

srednja škola

Karlovačka županija

osnovna škola

srednja škola

Koprivničko-križevačka županija

osnovna škola

srednja škola

Krapinsko-zagorska županija

osnovna škola

srednja škola

Ličko-senjska županija

osnovna škola

srednja škola

Međimurska županija

osnovna škola

srednja škola

Osječko-baranjska županija

osnovna škola

srednja škola

Požeško-slavonska županija

osnovna škola

srednja škola

Primorsko-goranska županija

osnovna škola

srednja škola

Sisačko-moslavačka županija

osnovna škola

srednja škola

Splitsko-dalmatinska županija

osnovna škola

srednja škola

Šibensko-kninska županija

osnovna škola

srednja škola

Varaždinska županija

osnovna škola

srednja škola

Virovitičko-podravska županija

osnovna škola

srednja škola

Vukovarsko-srijemska županija

osnovna škola

srednja škola

Zadarska županija

osnovna škola

srednja škola

Zagrebačka županija

osnovna škola

srednja škola

 

 

 

 

   Popis škola domaćina županijskih natjecanja, šk.g. 2014./15.

 

Ovdje možete naći popis škola domaćina županijskih natjecanja u šk.g. 2014./15.
Najtoplije zahvaljujem višoj savjetnici i tajnici Državnog povjerenstva za natjecanje iz matematike prof. Draženki Kovačević na slanju popisa.

 

 

 

 

   Pragovi za županijska natjecanja, šk.g. 2014./15.

 

3. verzija - Dopunjeno i izmijenjeno - Pragovi za županijska natjecanja 2015. i ostali podaci
Ovo je 3. (vjerujem, i posljednja) verzija tablice s podacima o: broju učenika koji su sudjelovali na školskim natjecanjima iz matematike šk.g. 2014./15., pragovima za županijska natjecanja, broju učenika pozvanih na županijska natjecanja itd.
Najtoplije zahvaljujem višoj savjetnici i tajnici Državnog povjerenstva za natjecanje iz matematike prof. Draženki Kovačević na slanju tablica.

 

 

 

 

   O natjecanjima u šk.g. 2014./15.

 

Na stranicama AZOO-a možete naći:
> općenite upute i obavijesti o svim natjecanjima,
> obavijesti o natjecanjima po predmetima - nađite dio za matematiku.

 

Posebno bih istaknula da je objavljena obavijest o tome u kojim se županijama ove godine održava natjecanje (do županijske razine) za 4. razrede osnovne škole.

 

S višom savjetnicom za matematiku i tajnicom Državnog povjerenstva za natjecanja iz matematike 2015. prof. Draženkom Kovačević sam dogovorila da će biti objavljen i popis škola koje će biti domaćini županijskih natjecanja (svake godine, nakon županijskih natjecanja to je vrlo tražena informacija). Također, vjerojatno ćete na ovom webu moći naći i neslužbene rezultate županijskih natjecanja (neslužbene u smislu da se radi o rezultatima koje imamo neposredno nakon županijskih natjecanja, a prije nego što Državno povjerenstvo izvrši svoj uvid u njih, rješavanje molbi i dr. zbog čega može doći do izmjena).

 

 

 

    Rezultati sa županijskih natjecanja u 2014. godini

 

Dobivam mailove s upitima o rezultatima županijskih natjecanja.

Ja sam zasad pronašla rezultate za Istarsku županiju na stranicama MDI-a, a za Primorsko-goransku županiju na stranicama njihovog ŽSV-a.

Nažalost, ne postoji mjesto na kojem je itko obavezan objaviti te rezultate (na Internetu).

Preporučila bih Vam da potražite na web stranicama škole u kojoj je (u Vašoj županiji) održano županijsko natjecanje. Možda su objavili.

Ako ne znate u kojoj je školi u kojoj županiji održano županijsko natjecanje, ne znam ni ja. Ne znam niti je li igdje objavljen popis tih škola.

Na pitanje kad će se znati tko ide na državno i gdje će to biti objavljeno, također ne znam odgovor.

Ne znam ni zašto na Internetu ne postoji službeno mjesto sa svim tim informacijama. A ako Vas muči što ne postoji, pišite nadležnima (Državnom povjerenstvu i/ili nekome iz AZOO-a), isti problemi se ponavljaju godinama. Ovaj web je "izvan institucija" i "izvan radnog vremena".

 

Dodatak:

Nakon gornjeg teksta dobila sam nekoliko mailova u kojima mi ljudi šalju linkove na stranice s rezultatima.

Pa evo, kopiram, kad ste se već tako s voljom potrudili. :-)

Po abecedi:

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Međimurska županija

Primorsko-goranska županija

Splitsko-dalmatinska županija

Šibensko-kninska županija

Varaždinska županija

Zadarska županija

 

Nemojte mi slati tablice s rezultatima, njih neću objavljivati. Šaljite samo linkove na stranice na kojima su objavljeni rezultati.

 

 

 

    Pragovi za županijska natjecanja u 2014. godini

 

Većina podataka je neslužbena (iako su objavljene tablice službene, dobila sam ih iz neslužbenih izvora).

U tablicama možete naći samo bodove i pragove, bez imena (da ne bi nastali problemi zbog objave imena).

Ako dobijem obavijesti o pragovima za ostale županije, bit će objavljeno.

 

županija

osnovna škola

srednja škola

A varijanta

B varijanta

Grad Zagreb tablica    
Krapinsko-zagorska županija tablica    
Karlovačka županija tablica    
Brodsko-posavska županija 5.r.: 20 bodova (13 učenika)
6.r.: 25 bodova (25 uč.)
7.r.: 15 bodova (6 uč.)
8.r.: 25 bodova (14 uč.)
   

 

 

 

    O natjecanjima u šk.g. 2013./14.

 

Vremenik i upute za natjecanja i smotre 2014.

Ostalo o svim natjecanjima

 

Natjecanja iz matematike u 2014.

Neslužbeno doznajem da će za 4. razred osnovne škole, kao i lani, biti smišljeni zadaci za školsko natjecanje, te će se natjecanja (u 4. razredu) održati u županijama koje se izjasne da to žele (koje žele financirati to natjecanje u svojim školama). Ne znam koji je postupak prijave i kako se izboriti ako želite da se kod vas održi to natjecanje.

 

Obrazac za povrat sredstava za sudjelovanje na državnim natjecanjima

 

 

 

    Najmlađi najboljić

 

- film o najmlađem najboljiću u povijesti informatičkih natjecanja u RH,

- film o našim institucijama koje bi trebale podržati napredak ovako darovite djece, ali...,

- film koji će vas nasmijati i rastužiti,

- film u kojem ćete vidjeti kako učenik 2. razreda osnovne škole vadi korijene, a zna i kako se množi sa 0.5 !!!

 

 

 

 

    Pragovi za županijska natjecanja u 2013. godini

 

Većina podataka je sa Diskusijske liste Natava matematike.

Većina podataka je neslužbena (nije dobivena iz službenih izvora; službene je izvore na Internetu teško naći).

Ako nađete greške, molim javite!

Ako dobijem ostale obavijesti o pragovima za županijska natjecanja, bit će objavljeno.

 

županija

(po abecedi)

osnovna škola

srednja škola

A varijanta

B varijanta

Brodsko-posavska županija
5 razred: 22 boda
6 razred: 26  bodova
7 razred:18 bodova
8 razred:18 bodova
   
Dubrovačko-neretvanska županija 5. razred: 22 boda
6. razred: 26 bodova
7. razred: 19 bodova
8. razred: 20 bodova
   

Grad Zagreb

5. razred: 31 bod

6. razred: 34 boda

7. razred: 23 boda

8. razred: 29 bodova

 

 

Istarska županija

4. razred: 25 bodova
5. razred: 21 bod
6. razred: 25 bodova
7. razred:16 bodova
8. razred: 22 boda
Podaci su sa MDI.

1. razred: 25 bodova
2. razred: 28 bodova
3. razred: nitko nije pozvan
4. razred: 27 bodova
 

Podaci su sa MDI.

1. razred: 23 boda
2. razred: 25 bodova
3. razred: 26 bodova
4. razred: 23 boda
 

Podaci su sa MDI.

Karlovačka županija 4. razred: 25 bodova
5. razred: 20 bodova
6. razred: 25 bodova
7. razred: 11 bodova
8. razred: 20 bodova
   
Koprivničko-križevačka županija

5. razred: 25 bod

6. razred: 25 bod

7. razred: 20 bod

8. razred: 21 bod

 

Podaci su sa web stranica škole domaćina , lista.

1. razred: 20 bodova

2. razred: 18 bodova

3. razred: 25 bodova

4. razred: 20 bodova

 

Podaci su sa web stranica škole domaćina , lista.

1. razred: 15 bodova

2. razred: 15 bodova

3. razred: 15 bodova

4. razred: 15 bodova

 

Podaci su sa web stranica škole domaćina , lista.

Krapinsko-zagorska županija 5. razred: 37 bodova
6. razred: 38 bodova
7. razred: 30 bodova
8. razred: 31 bod
1. razred: 17 bodova
2. razred: 15 bodova
3. razred: nitko nije pozvan
4. razred: pozvano je svih troje učenika koji su se natjecali

1. razred: 20 bodova

2. razred: 20 bodova

3. razred: 20 bodova

4. razred: 20 bodova

Međimurska županija

5. razred: 21 bod

6. razred: 21 bod

7. razred: 17 bod

8. razred: 20 bod

 

Podaci su sa http://www.emedjimurje.hr .

 

 
Osječko-baranjska županija

4. razred: 29 bodova
5. razred: 23 boda
6. razred: 29 bodova

7. razred:16 bodova
8. razred: 19 bodova

1. razred: 18 bodova

2. razred: 18 bodova

3. razred: 18 bodova

4. razred: 18 bodova

1. razred: 18 bodova

2. razred: 18 bodova

3. razred: 18 bodova

4. razred: 18 bodova

Primorsko-goranska županija 5. razred: 23 boda
6. razred: 23 boda
7. razred: 16 bodova
8. razred: 19 bodova
1. razred: 14 bodova
2. razred: 15 bodova
3. razred: 11 bodova
4. razred: 11 bodova
1. razred: 11 bodova
2. razred: 11 bodova
3. razred: 14 bodova
4. razred: 13 bodova
Sisačko-moslavačka županija

5. razred: 25 bod

6. razred: 25 bod

7. razred: 25 bod

8. razred: 25 bod

   
Splitsko-dalmatinska županija 4. razred: 33 boda
5. razred: 30 bodova
6. razred: 31 bod
7. razred: 17 bodova
8. razred: 24 boda
   

Varaždinska županija

4. razred: 29 bodova
5. razred: 24 boda
6. razred: 29 bodova
7. razred: 18 bodova
8. razred: 20 bodova

 

 
Vukovarsko-srijemska županija 4. razred: 29 bodova
5. razred: 23 boda
6. razred: 25 bodova
7. razred: 17 bodova
8. razred: 19 bodova
   
Zadarska županija 5. razred: 24 boda
6. razred: 25 bodova
7. razred:17 bodova
8. razred: 21 bod
   
Zagrebačka županija

5. razred: 28 bod
6. razred: 31 bod
7. razred: 19 bod
8. razred: 21 bod

   

 

 

    O natjecanju za 4. razred osnovne škole u šk.g. 2012./13.

 

Svake godine svjedoci smo nekih novih lapsuza i nelogičnosti vezanih uz natjecanja, što iz matematike, što iz drugih predmeta. Ovogodišnja organizacija natjecanja iz matematike za 4. razred osnovne škole posebna je priča za sebe.

Naime, na početku školske godine, u rujnu 2012., nismo čuli da će biti ikakvih promjena što se tiče toga tko će sve sudjelovati na natjecanjima. Dakle, učiteljice 4. razreda uobičajeno su krenule sa dodatnom nastavom i s pripremama učenika za natjecanja.

U studenom-prosincu čuli smo od naših ravnatelja da je na njihovom stručnom skupu rečeno da za 4. razred OŠ neće biti državnog natjecanja, odnosno da će najviši nivo biti županijsko natjecanje.

Sredinom prosinca na stranicama AZOO-a pojavile su se propozicije za natjecanja iz matematike, u kojima je pisalo da će biti natjecanja za učenike od 5. do 8. razreda OŠ i od 1. do 4. razreda SŠ, a o četvrtom razredu osnovne škole niti riječi. Kod navođenja gradiva koje se može pojavljivati na natjecanju, opet ni riječi o 4. razredu OŠ. Dakle, nakon što su učiteljice razredne nastave 3-4 mjeseca pripremale djecu (četvrtaše) za natjecanja, sad, pred kraj 1. polugodišta, morale su djeci reći da tog natjecanja za njih ipak neće biti.

Danas, 17. siječnja 2013., nakon što su održana školska natjecanja, upitala sam u mojoj školi da ipak slučajno nisu stigli i zadaci za četvrtaše, jer zapravo je nekako "mutno" bilo rečeno sve u vezi njihovih natjecanja. Teško ćete pogoditi koji sam odgovor dobila:

Ne, na našu školu nisu stigli zadaci za četvrtaše, kao ni na mnoge druge škole u RH.

A opet, postoje škole na koje jesu stigli ti zadaci!

Kako?

Kad je rečeno da za četvrtaše neće biti natjecanja, neke su se škole navodno pobunile, pa je navodno odlučeno da bi tog natjecanja ipak moglo biti, te je ono organizirano za one škole koje su se prijavile. Stoga su zadaci za četvrte razrede poslani na škole nekih županija - koje su se prijavile.

A priču o tim prijavama u mojoj su školi čuli tek dan prije natjecanja. Možda u nekim školama nisu niti čuli!

Što reći?

Zašto je u redu da su se najbolji učenici 4. razreda po cijeloj Hrvatskoj pripremali za natjecanja od rujna do prosinca, da bi im u prosincu bilo rečeno da natjecanja neće biti, te ono za mnoge niti nije održano, a za neke je ipak održano? Dakle bez problema je moglo biti za sve, zar ne? Ali, koga je u ovoj državi briga za svu onu djecu koja su razočarana bezobzirnom i neprofeosionalnom organizacijom?

Razočarane učitelje i neću previše spominjati, recimo da smo mi odrasli pa ćemo se nekako nositi sa svakakvim problemima i razočaranjima, iako naravno da nije u redu da nama nadređene institucije od nas stalno rade mulce.

Ali isto to raditi s djecom???!!!

______

Jedan učitelj na gornji tekst dodaje:

"A za natjecanje su se neki pripremali i tri ipol godine, a onda i učenici i učitelji ostali na cjedilu. SRAMOTA!".

 

 

    O natjecanjima u šk.g. 2012./13.

 

O svim natjecanjima u 2013.: Vremenik i upute za natjecanja i smotre 2013.

O svim natjecanjima općenito

 

Natjecanja iz matematike u 2013.

 

Obrazac za povrat sredstava za sudjelovanje na državnim natjecanjima

 

 

 

     Pragovi za županijska natjecanja u 2012. godini

Istarska županija

Zagrebačka županija - osnovna škola

Karlovačka županija - osnovna škola

 

Ukoliko dobijem ostale obavijesti o pragovima za županijska natjecanja, bit će objavljeno (pragovi ili linkovi).

 

 

    O natjecanjima u šk.g. 2011./12.

 

Općenito: Vremenik, opće upute i obrasci za natjecanja i smotre 2012.

Za matematiku: Natjecanje iz matematike 2012.

 

 

 

    Škrta ulaganja Zagrebačke županije u županijska natjecanja iz matematike

 

Završetkom natjecanja iz matematike u 2011. godini, na web stranicama AZOO-a objavljena je statistika o broju pozvanih učenika na županijska natjecanja, po županijama. Iz objavljenih podataka  vidljivo je da je postotak učenika pozvanih na županijsko natjecanje u Zagrebačkoj županiji među najnižima. Zamolila sam kolegu Denisa Tovernića (koji je prof. fizike u mojoj školi, a ujedno i vijećnik u Županijskoj skupštini Zagrebačke županije) da u Skupštini pita zbog čega naša županija, koja spada među bogatije u RH, tako škrtari na svojim najboljim učenicima. Zahvaljujem kolegi Toverniću štoje proslijedio pitanje. Odgovor možete vidjeti ovdje, a tu je i papirologija priložena uz odgovor. Ne vidim jasan odgovor za osnovnu školu.

 

 

 

    Bodovni pragovi za županijska natjecanja 2011. godine - osnovna škola

 

Ovdje možete vidjeti podatke o školskim natjecanjima održanim u osnovnim školama RH, sortirane po županijama: broj natjecatelja na školskim natjecanjima, broj pozvanih na županijsko, bodovne pragove po županijama, maksimalne osvojene bodove i broj bodova prvog učenika ispod crte. Tu je ujedno i  postotak natjecatelja na školskom natjecanju u odnosu na broj stanovnika županije, kao i postotak učenika pozvanih na županijsko natjecanje u odnosu na broj učenika sa školskih natjecanja.

2011. - školsko natjecanje - osnovna škola - podaci

 

Tablica je preuzeta sa web stranica AZOO-a.

 

U donjoj tablici su podaci o broju učenika koji se pozivaju na županijsko natjecanje u odnosu na 10 000 stanovnika županije (zbog veće jasnoće nisu izneseni postoci; oni bi bili manji od 1%), počevši sa županijama koje su spremne više uložiti u nadarene učenike, pa do onih koji za dobre rezultate svojih učenika očigledno ne mare:

 

Donji brojevi govore koliko se natjecatelja poziva na županijsko natjecanje, na ukupno 10 000 stanovnika županije

Međimurska 10,8 Dubrovačko-neretvanska 7,9 Koprivničko-križevačka 4,1
Požeško-slavonska 10,5 Vukovarsko-srijemska 7,4 Bjelovarsko-bilogorska 3,9
Karlovačka 9,4 Virovitičko-podravska 6,5 Osječko-baranjska 3,7
Varaždinska 9,1 Splitsko-dalmatinska 6,5 Grad Zagreb 3,3
Zadarska 8,8 Primorsko-goranska 6,1 Zagrebačka 2,9
Ličko-senjska 8,6 Brodsko-posavska 5,1 Krapinsko-zagorska 1,6
Šibensko-kninska 8,3 Istarska 4,7 Sisačko-moslavačka 1,3

 

 

Škole u kojima će se održati županijsko natjecanje (za koje sam dobila podatke od kolega diljem RH):

 

Grad Zagreb: OŠ D. Tadijanovića, Zagreb

Zagrebačka županija: OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić

Zadarska županija: OŠ Sukošan, Sukošan

Vukovarsko-srijemska županija: OŠ Vladimira Nazora, Vinkovci

Osječko-baranjska županija: OŠ Ivana Filipovića, Osijek

Istarska županija: OŠ Dr. Mate Demarina, Medulin

Splitsko-dalmatinska županija: OŠ "Split 3", Split

Međimurska županija: OŠ Kotoriba

Sisačko-moslavačka županija: SŠ Tina Ujevića, Kutina

Krapinsko-zagorska županija: OŠ "Ljudevit Gaj", Mihovljan

Primorsko-goranska županija: Oš Gornja Vežica, Rijeka

Dubrovačko-neretvanska županija: OŠ Lapad, Dubrovnik

Karlovačka županija: OŠ Dubovac, Karlovac

Varaždinska županija: IV. osnovna škola, Varaždin

 

 

 

    Bodovni pragovi za županijska natjecanja 2011. godine - srednja škola

 

Ovdje možete vidjeti podatke o školskim natjecanjima održanim u srednjim školama, sortirane po županijama: broj natjecatelja na školskom natjecanju, broj pozvanih na županijsko, bodovne pragove po županijama i broj bodova prvog učenika ispod crte:

2011. - školsko natjecanje - srednja škola - A varijanta

2011. - školsko natjecanje - srednja škola - B varijanta

 

Tablice su preuzete sa web stranica AZOO-a.

 

Škole u kojima će se održati županijsko natjecanje (za koje sam dobila podatke od kolega diljem RH):

 

Zagrebačka županija:  ZTŠ Rudolf Perešin, Velika Gorica

Bjelovarsko-bilogorska županija:  Tehnička škola Bjelovar

Osječko-baranjska županija:  III. gimnazija Osijek

Istarska županija:  OŠ Dr. Mate Demarina, Medulin

Splitsko-dalmatinska županija:  OŠ "Split 3", Split

Primorsko - goranska županija:  OŠ Gornja Vežica, Rijeka

Međimurska županija:  OŠ Kotoriba

Varaždinska županija:  Strojarska i prometna škola, Varaždin

Dubrovačko-neretvanska županija:  Klasična gimnazija, Dubrovnik

Sisačko-moslavačka županija: SŠ Tina Ujevića, Kutina

 

 


 

           vrh ↑

Kontakt: