O meni

 

 

Rođena sam 17. siječnja 1970. godine u Graberju Ivanićkom. Djevojačko prezime mi je Horvatić.
Po struci sam diplomirani inženjer matematike (dilpomirala sam na PMF-u u Zagrebu 1993. godine), a nakon što sam počela raditi u školi, položila sam psihološko-pedagoško-metodičku grupu predmeta i time stekla pravo na stalno zaposlenje kao prof. matematike.
Matematiku predajem od 1993. godine, stalno u osnovnoj školi. Sad radim u OŠ Josipa Badalića u Graberju Ivanićkom, a osim u ovoj školi radila sam u OŠ Braće Radić u Kloštar Ivaniću i u OŠ Đure Deželića u Ivanić Gradu, gdje sam osim matematike predavala fiziku i informatiku.
Živim u Ivanić Gradu. Udata sam i imam sina.

 

 

Moja velika želja, koju bih mogla realizirati kad bi Ministarstvo bilo zainteresirano, je kompletirati tj. kroz filmove, Power Point prezentacije i/ili ostali odgovarajući software, obraditi sveukupno gradivo matematike od 5. do 8. razreda, odnosno napraviti materijale za samoučenje bilo kojeg dijela tog gradiva, a koji bi bili besplatno dostupni svima (preko ovih web stranica i/ili web stranica Ministarstva). Teško ću to uspjeti realizirati sama, uz puno radno vrijeme koje radim kao učiteljica matematike, uz obitelj i uz želju da ostanem zdrava osoba koja postoji i izvan matematike i računala. Svojevremeno sam na adresu Ministarstva poslala mail u kojem sam ponudila da u suradnji s Ministarstvom krenem(o) u izradu takvih materijala (a za vrijeme izrade materijala smanjila bi mi se zaduženja u školi), no kažu da "nema zakonske osnove" za takvo što. Očito po njihovom nema ni potrebe, jer u suprotnom bi valjda nešto poduzeli.
U međvremenu, ja ću nastaviti raditi ono što volim i u čemu uživam - izrađivati razne materijale za nastavu, za samoučenje i sl. te ih besplatno stavljati na web. U skladu s vremenom koje imam na raspolaganju i ovisno o zdravlju...

 

 

 

Osim matematike, jako volim prirodu, volim obrađivati zemlju, baviti se vrtlarstvom (ekološki, kako su to radili naši stari), izradom domaćih sokova, pekmeza, zimnice (sve bez kemikalija, konzervansa i sl.), obožavam more, volim plesati, hobi mi je skupljanje mudrih izreka, ...

 

 

 

Kad već pišem o sebi, moram spomenuti i ono što me dublje muči, a smatram da nije zanemarivo i da bi bilo dobro da to počne mučiti veći broj ljudi:

 

Deprimirajuća je činjenica u kojoj mjeri čovječanstvo, uz sav materijalni napredak za koji je očito jako sposobno, nije sposobno niti mu je stalo da više napreduje i duhovno, u kolikoj mjeri zagađujemo Zemlju, nemilosrdno i bešćutno uništavamo biljke, životinje, ali i sami sebe, te što su novac i materijalno blagostanje toliko važni prioriteti, da za dublje i istinskije vrijednosti premalo marimo. Ratovi pokazuju kako lako činimo grozne zločine i vlastitoj vrsti. Iako, zapravo, ni u miru nismo puno bolji - mnogi ljudi i tad čine strahote drugima, od onih vidljivih koji se rade svojem bližnjem, do onih na daljinu, kad npr. zarada diktira sve što treba napraviti.
Zagađenje vode, zraka i hrane pokazuju da ne marimo čak ni za to što ćemo ostaviti svojoj djeci. A ako nam do njih nije stalo, što je nama uopće sveto?
Kako živimo, takvi smo.
Govor djeteta

 

 

 

 

A sad struka...

 

 

 

Objavljeni članci:

 

 

 

Održana predavanja:

  • "Primjena prozirnica u nastavi matematike - ideje" - stručni skup nastavnika matematike osnovnih škola zagrebačke županije, Križ, 9. lipnja 2003.g.

  • "Površine geometrijskih likova i razlomci uz pomoć programa The Geometer's Sketchpad" - stručni skup nastavnika matematike srednjih škola zagrebačke županije, Ivanić Grad, 15. veljače 2005.g.

  • "Primjena projektora i The Geometer's Sketchpad-a u nastavi matematike" - 8. susret nastavnika matematike Republike Hrvatske, Zagreb, 4.,5. i 6. srpnja 2006.g.

  • "Power Point u nastavi matematike" - stručni skup nastavnika matematike osnovnih škola zagrebačke županije, Križ, 13. veljače 2007.g.

  • "Uvod u decimalne brojeve pomoću Sketchpada" - stručni skup nastavnika matematike osnovnih škola zagrebačke županije, Križ, 6. prosinca 2007.g.

  • "Jednadžba pravca pomoću GeoGebre i Power Pointa" - stručni skup nastavnika matematike osnovnih škola zagrebačke županije, Ivanić-Grad, 23. ožujka 2011.g.

 

 

 

Godine 2001. u suradnji s prof. Lukom Krnićem i prof. Zvonimirom Šikićem (autorima udžbenika za 6. i 7. razred) te kolegicom Ivankom Buković sudjelovala sam u izradi Prijedloga rasporeda programskih sadržaja (izvedbenog programa) matematike za 6. i 7. razred.

 

Školske godine 2004./05. bila sam evaluatorica udžbenika "Petica 5" iz matematike za 5. razred čije su autorice Dubravka Glasnović Gracin, Zlata Ćurković, Lidija Kralj i Sonja Banić, a izdavač SysPrint.

 

U listopadu 2006. godine postala sam učitelj-mentor.

 

Na kraju šk.g. 2007./08. na završnoj svečanosti osmog razreda, od meni vrlo dragih osmaša dobila sam  ovu diplomu.

 

U ožujku 2008. godine pozvana sam da prijavim svoje web stranice za dodjelu međunarodnog priznanja COMENIUS EduMedia Awards koje njemačko društvo GPI (Gesellschaft für Pädagogik und Informationen e.V.) dodjeljuje na području Evrope. Priznanja se dodjeljuju  obrazovnim proizvodima/medijima (CD-ROM, DVD, e-learning) koji se temelje na upotrebi informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT) i kojima je svrha obrazovanje. Dobila sam pohvalu žirija.

 

Dana 1. studenog 2008. u OŠ "Vuk Karadžić" u Bijeljini (BiH) održan je stručni skup za nastavnike i učitelje matematike i fizike na kojem je nadzornik za matematiku g. Boris Čekrlija u okviru svog izlaganja prezentirao i moju PPT prezentaciju o funkcijama.

 

24. studenog 2008. savjetnik Johannes Rodenstein (koji je iz Južnoafričke Republike) je u Dohi (glavnom gradu države Katar, Azija) održao predavanje za nastavnike na kojem je prikazao i dio moje PPT prezentacije Fractions-revision (hrvatsku veziju iste prezentacije možete vidjeti ovdje).

 

U svibnju 2009. kolega Ramiz Iljazi iz Tetova (Makedonija) je nekoliko mojih prezentacija poželio prevesti na albanski jezik: Rješavanje jednadžbi 1, Uvod u postotke 1. Zanimljivo za vidjeti. :-)

 

2. prosinca 2010. doc. dr. sc. Snježana Braić (docentica na PMF-u u Splitu, te profesorica kolegija "Vjerojatnost i statistika") održala je predavanje "Kombinatorika i vjerojatnost u svakodnevnici" za profesore osnovnih i srednjih škola na kojem je koristila prezentaciju čiji su dijelovi preuzeti iz moje prezentacije "Uvod u vjerojatnost".

 

14. i 15. siječnja 2011. na PMF-u u Novom Sadu održan je Republički seminar o nastavi matematike i računarstva u osnovnim i srednjim školama, na kojem su kolege Milosav Milenković (profesor matematike u Palanačkoj gimnaziji) i Dragoljub Đorđević (profesor matematike u Osnovnoj školi Heroj Ivan Muker) između ostaloga prikazali moju prezentaciju Centralnosimetrični likovi i nekoliko Sketchpad datoteka.

 

U studenom 2011. godine počela sam snimati i objavljivati obrazovne filmove u kojima pojašnjavam gradivo matematike od 5. do 8. razreda. Filmovi su i zauvijek će biti besplatno i bezuvjetno dostupni svima.
Moj YouTube kanal

 

U studenom 2011. godine postala sam učitelj-savjetnik.

 

 

25. studenog 2011. imala sam čast biti gost u filmićima prof. Tonija Miluna u kojima smo objašnjavali gradivo matematike prvog razreda srednje škole.

 
 

1. Intervali

 

2. Linearne nejednadžbe - 1. dio

 

3. Linearne nejednadžbe - 2. dio

 

4. Linearne nejednadžbe - 3. dio

 

5. Linearne nejednadžbe - 4. dio

 

6. Kvadratne nejednadžbe - 1. dio

 

7. Kvadratne nejednadžbe - 2. dio

 

 

 

 

5. siječnja 2012. ponovo sam gostovala kod prof. Tonija Miluna, pa smo snimili još nekoliko filmića, ovaj put za 4. razred srednje škole.

 
 

1. Funkcije - pojam i zadavanje

 

2. Funkcije - graf funkcije (općenito)

 

3. Funkcije - graf funkcije f(x)=|2x-1|

 

4. Funkcije - graf funkcije f(x)=|2x-1| na drugi način

 

5. Funkcije - graf funkcije f(x)=|x2-x-12|

 

6. Prirodna domena funkcije

 

 

 

 

Na Carnetovom Webfestivalu 2012 koji je održan pod sloganom "Tri, dva, jedan ... snimaj!", za obrazovni filmić "Uspoređivanje decimalnih brojeva" osvojila sam 3. nagradu u kategoriji "Majstori".

 

 
     

 

 

Isti je film prikazan na međunarodnom studentskom festivalu Student Cuts održanom u Zagrebu 16. i 17. svibnja 2012. godine.

 

 

 

 

 

Prof. Oliver Petković je 21. svibnja 2013. u okviru manifestacije Maj Mesec Matematike učenicima u Pančevu (Srbija) prezentirao sajtove s obrazovnim sadržajima.  Imala sam čast da se i moj sajt našao među prezentiranima.

 

 

 

 

Krajem 2013. godine prijavila sam se na Priprema, pozor - sat!, natjecanje koje je organizirao CARNet za nastavnike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, koji izrađuju i primjenjuju digitalne nastavne materijale u nastavi. Proglašena sam "jednim od 10 najuspješnijih sudionika natjecanja".

 

 

 

 

Krajem 2015. godine, tražeći softver s virtualnim geometrijskim priborom koji bih mogla koristiti kod snimanja filmova, naišla sam na zgodni programčić GeoEnZo. U listopadu i studenom iste godine napravila sam prijevod većeg dijela tog programa na hrvatski jezik. Za pomoć u prijevodu statističkog dijela obratila sam se dr. Snježani Braić, docentici s PMF-a u Splitu, kojoj se na ovaj način zahvaljujem što me je spojila s gospođom Vesnom Gotovac, asistenticom na PMF-u u Splitu, koja je prevela taj meni problematični dio.
GeoEnZo možete preuzeti s ove stranice.

 

 

 

 

U travnju 2016. godine, uključila sam se u stručnu raspravu o Cjelovitoj kurikularnoj reformi (CKR), s naglaskom na prijedlog predmetnog kurikuluma iz Matematike. Poslala sam dva priloga: 1. prilog, 2. prilog.
Na poziv akademika Vladimira Paara, predsjednika Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo, HAZU, napisala sam i ovu recenziju .

 

 

 

 

Prestanak mog zvanja učitelj savjetnik
U studenom 2016. godine prestala sam biti učitelj savjetnik, zbog vlastitog propusta - zaboravila sam pokrenuti postupak za produženje zvanja. U proteklih 5 godina skupila sam dovoljno bodova, no jednostavno sam zaboravila pokrenuti postupak. Papiri/prijedlog za produženje trebali su biti poslani u travnju 2016., a ja sam propust uočila u veljači 2017. Budući da, osim skupljanja bodova propisanih po Pravilniku, radim jako puno stvari na opće dobro koje nisu propisane Pravilnikom i koje mi ne donose bodove (ne radim ih iz takve računice), a na korist su cijelog društva i vezane uz obrazovanje, uputila sam molbu da mi se, umjesto ponovnog pokretanja napredovanja od nule (da prvo napredujem u učitelja mentora), omogući da odmah napredujem u učitelja savjetnika (u skladu s Člankom 23.), i da se to dogodi već ove školske godine (umjesto krajem iduće, kako bi bilo po uobičajenom postupku). Molba je odbijena.
Nije smak svijeta, no žalosno je što i inače MZO i AZOO gotovo uopće ne mare za učitelje koji daju osjetan doprinos napretku obrazovanja (čast izuzecima iz tih institucija), odnosno ono što čine u smjeru takvih učitelja je na kapaljku. Nakon negativnog odgovora na molbu, na tu sam temu napisala mail ravnateljici AZOO-a gospođi Jadranki Žarković-Pečenković i na još nekoliko adresa iz AZOO-a, te ovdje objavljujem, ne samo taj zadnji mail, već i cijelu prepisku u vezi zamolbe.
Posebno ističem sadržaj mog zadnjeg maila koji govori o odnosu MZO-a i AZOO-a prema kvalitetnim učiteljima, ignoriranju takvih učitelja, izostanku pokušaja da ih zaista podupru, zadrže, izađu u susret ovisno o tome što koji takav učitelj može dati... Ja vjerojatno nakon ovoga više neću niti ići na napredovanje. Omalovažavajuće je što sustavu nije stalo, što kad takav učitelj posrne hladno slegnu ramenima, i briga ih za išta u vezi toga. Moja poruka MZO-u i AZOO-u:

______________________________
Poštovana gospođo Šimunić,

zahvaljujem na razmatranju molbe i odgovoru, iako nisam dobila odgovor na sve što sam zamolila.

Iako mi nije najvažnija stvar na svijetu što prije ponovo postati učitelj savjetnik, rješavanje ove molbe me potiče da Vama i ravnateljici AZOO-a skrenem pozornost na nezadovoljstvo mase kvalitetnih učitelja u RH, za koje naše nadležne institucije AZOO i MZO skoro uopće ne mare.
Gotovo ništa ne radite na otkrivanju učitelja koji nadprosječno doprinose obrazovanju u RH, kad otkrijete takve učitelje, ne zgrabite ih, ne učinite skoro ništa da ih zadržite u sustavu, ne trudite se pokazati im da takve osobe želimo i da su društvu važni, da se njihov rad uvažava. Budući da MZO i AZOO trebaju raditi u interesu učenika RH, kad ugledate takvog učitelja (koji također intenzivno radi u tom interesu), ne bi li bilo prirodno da ga još i dodatno upitate kako možete dodatno podržati i omogućiti njegov veći doprinos? Ne biste li trebali poraditi na donošenju propisa kojima će se otvoriti vrata da se u smjeru takvih učitelja mogu pokrenuti dodatne akcije, projekti zajedno s takvim učiteljima itd., a sve na korist društva?

Skoro ni traga takvom djelovanju iz MZO i AZOO.
Veliki dio djelatnika MZO-a i AZOO-a, kad se takav učitelj pojavi pred njima, ponašaju se kao da su na vrhu ledenog brijega, nedostupni i nezainteresirani, a opravdaju se propisima.

Čast časnim iznimkama iz MZO i AZOO. U njih svakako spada viša savjetnica za matematiku Draženka Kovačević. No, takvih je osoba toliko malo u obje institucije, da skoro da se niti ne vidi da ih ima. A propisi i njih očito sprječavaju da učine više u onim situacijama u kojima se vidi da bi željeli.

Na samom učitelju je da, ako mu se nešto radi, to i radi; nakon toga, ako želi pokrenuti postupak napredovanja neka ga sam pokrene (nema potrebe da se sustav potruditi otkriti samozatajne učitelje?), kad ga pokrene to je ujedno i maksimum koji može postići, kraj priče. Nema dodatnog izlaska ususret djelovanju takvog učitelja, povezivanja jakih institucija i jakih pojedinaca.

Nešto je jako naopako u sustavu.
Premalo je pojedinaca u MZO i AZOO, koji su na prvom mjestu ljudi, a tek onda profesionalci. Pa da ljudski povuku da se onaj propisani dio odradi što više u skladu sa općim dobrom.
A nitko nema pravo interes općeg dobra staviti na drugo mjesto! Pogotovo to pravo nemaju oni kojima je u opisu radnog mjesta da rade na opće dobro, koji su plaćeni od društva.

Ovaj mail šaljem i na adresu agencija@azoo.hr te molim da bude proslijeđen ravnateljici gospođi Žarković-Pečenković.

Ujedno cijelu našu komunikaciju objavljujem na http://www.antonija-horvatek.from.hr/o-meni.html.

I ozbiljno razmišljam o odlasku iz prosvjete od 1. rujna 2017., ne samo zbog negativnog odgovora na ovu molbu. Teško je u sebi nositi ogromnu želju da dam više, a ne moći ju realizirati jer od nadređenih nikakve zainteresiranosti da se to omogući.

Tko će uopće u MZO i AZOO (osim više savjetnice Kovačević) primijetiti ako ja odem?
A nasuprot tome, ako se ugasi moj web, koliko će ljudi (učitelja, učenika, roditelja,...) u RH i susjednim državama to primijetiti?( a web je samo jedan detalj koji društvo ima od mene)
Je li taj nesrazmjer u redu?

Na kraju ponavljam: ne plačem ja sad zbog negativnog odgovora (ne očekujem da ga promijenite). Ali plače mi se zbog toga kako sustav sveukupno funkcionira i kako se to lomi preko učitelja koji u sebi nose ogroman kapacitet, ljudskost, želju, stručnost...
I što onda cijelo društvo gubi.
Zbog čijih propusta? S kojim pravom?

Srdačan pozdrav,
Antonija Horvatek
http://www.antonija-horvatek.from.hr/
https://www.youtube.com/user/AntonijaHorvatek
______________________________

Prepiska između gospođe Renate Šimunić i mene
Zamolba

 

 

 

 

 

Pokretanje projekta "Matematički klik"

U studenom 2016. godine u mojoj se glavi počela razvijati ideja kako da realiziram snimanje i objavu obrazovnih filmova iz matematike za sve gradivo od 5. do 8. razreda osnovne škole. Pokrenut ću projekt koji će krenuti 1. rujna 2017. godine i trajati do 31. kolovoza 2021., dakle 4 godine. Prve godine snimila bih sve filmove za 5. razred, druge godine za 6., treće godine za 7. i četvrte godine za 8. razred.
Planirani sudionici projekta su: MZO, CARNet, Grad Ivanić-Grad, Zagrebačka županija i ja.
Ideja je da:
1. MZO nađe način da se dio moje satnice oslobodi za rad na filmovima, tako da u nastavi ostanem samo s jednim razrednim odjelom (da kroz kontakt s tim razredom zadržim način izražavanja blizak djeci, kakav ću koristiti i u filmovima), a do punog radnog vremena da mi se prizna rad na filmovima.
2. CARNet pomogne u izradi mrežnih stranica projekta, u izradi naslovnih i odjavnih špica filmova da izgledaju profesionalno, savjetodavno što mi već zatreba,...
3. Grad i Županija bi financirali kupovinu opreme, a Grad bi ujedno pomogao i u pronalaženju prostora za snimanje,
4. ja bih radila sav posao u vezi snimanja i objave filmova: pripremu materijala za snimanje (izbor zadataka, priprema onoga što će kod screen recording-a biti prikazano u filmu, fizičkih materijala/modela koji će se pokazivati u filmovima), zatim samo snimanje, uređivanje filmova nakon snimanja, snimanje završne verzije filmova, objava na YouTube-u i Meduzi, ugrađivanje filmova na web stranice, praćenje gledanosti filmova, praćenje pitanja korisnika filmova i odgovaranje na njih (na YouTube-u ispod filmova) itd.

Odrađeni koraci:

 

1. Zamolila sam metodičarke dr.sc. Irenu Mišurac i doc. dr. sc. Dubravku Glasnović Gracin da mi napišu preporuke za ovaj projekt, te im ovom prilikom najljepše zahvaljujem na odazivu i podršci. Ujedno sam pripremila mišljenja korisnika mojih materijala o korisnosti istih.
Ovdje ujedno želim javno zahvaliti kolegici Ani Hudelist i kolegi Dejanu Šiptaru (iz moje škole) na pomoći u izradi prezentacije "Matematički klik" te na stalnoj savjetodavnoj i moralnoj podršci za vrijeme odrađivanja svih koraka u pokretanju projekta.

 

2. U prosincu 2016. u CARNetu sam bila na sastanku s ravnateljem Zvonimirom Stanićom te pomoćnicima ravnatelja gospođom Brankom Vuk i gospodinom Brankom Radojevićem. Gospodin Stanić je izrazio oduševljenje projektom, rekao da CARNet može odraditi sve što sam isplanirala (izradu mrežnih stranica "Matematički klik", izradu uvodnih i završnih špica za filmove, savjeti u vezi kupovine i korištenja opreme za snimanje...), ali i sve ostalo što zatrebam po bilo kom pitanju, neka se slobodno u vezi svega obratim.

 

3. U siječnju 2017. u Županiji sam bila na razgovoru s gospođom Darinkom Balen iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, koja je također izrazila oduševljenje projektom. Preko tog odjela Županija će sudjelovati u financiranju opreme.

 

4. U veljači 2017. u Gradu Ivanić-Gradu razgovarala sam s gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom, koji je također izrazio podršku projektu i uputio me na službe Grada da se nađe način sufinanciranja opreme. Razgovarala sam i s gospodinom Marijom Biršićem, koji mi je osim konkretnih savjeta u vezi postupka dobivanja financijske podrške od Grada (javljanja na Javni poziv), razgovorom, savjetima i idejama pomogao i u vezi ostalih problema vezanih uz pokretanje projekta.

 

5. Dana 27. veljače 2017. u MZO sam poslala e-mail na adrese gospodina ministra Pave Barišića, gospodina Momira Karina (pomoćnika ministra, Uprava za odgoj i obrazovanje) i gospođe Zdenke Čukelj (načelnice Sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje). U e-mailu sam predstavila projekt i svoj rad, te zamolila da me prime na sastanak da vidimo kako se MZO može uključiti i pomoći u realizaciji projekta.
17. ožujka 2017. bila sam u MZO na sastanku s gospodinom Darkom Totom (načelnikom Sektora za potporu sustavu i programe Europske unije), gospođom Ivanom Pilko Čunčić (voditeljicom Službe za posebne programe) i gospođom Ivanom Pranić. Upoznala sam ih s projektom. Iako su se složili da se radi o kvalitetnim idejama, rekli su da Ministarstvo ne može podržati projekt ni na jedan način koji bi uključio oslobađanje od nastave ili dijela nastave, čime bi mi se osiguralo vrijeme potrebno za snimanje i objavu filmova - za to nema zakonske osnove. Preporuka je da proučim Natječaj za inzvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje, koji MZO raspisuje svake školske godine, te da pokušam ideje o snimanju filmova nekako uklopiti unutar toga. Time bih i dalje ostala u nastavi puno radno vrijeme, no iz novaca dobivenih za projekt bi mi se rad na filmovima mogao platiti, kao i oprema i ostali troškovi projekta.
Nažalost, ta mi mogućnost ne odgovara, jer rad na filmovima iziskuje ogromno vrijeme (npr. za film od 20 minuta potrebno je minimalno 3-4 sata rada), što znači da bi se moj rad na tom projektu sveo na iscrpljivanje nakon održane pune nastave, ako bih željela postići neki osjetni vidljivi rezultat. Zdravstveni problemi koji su zaredali prošle godine (problemi s glasnicama, kralježnicom, koncentracijom, nesanicom, dišnim putevima...) su mi dovoljna opomena da na taj način više ne radim.
Jedini način da dam društvu ono što mogu (i silno želim!), je da mi društvo izađe u susret na način da mi osigura normalnu egzistenciju i normalno radno vrijeme dok ću raditi na koristi svih. Nažalost, znamo da sustav tako ne funkcionira. Molim vas da nikad ne zaboravite da takvo funkcioniranje društva nije normalno. Samo je uobičajeno.
Nadam se, ne zauvijek.

 

 

 

  Antonija Horvatek

 

 

 

 

početna