O meni

 

 

Rođena sam 17. siječnja 1970. godine u Graberju Ivanićkom. Djevojačko prezime mi je Horvatić.
Po struci sam diplomirani inženjer matematike (dilpomirala sam na PMF-u u Zagrebu 1993. godine), a nakon što sam počela raditi u školi, položila sam psihološko-pedagoško-metodičku grupu predmeta i time stekla pravo na stalno zaposlenje kao prof. matematike.
Matematiku predajem od 1993. godine, stalno u osnovnoj školi. Sad radim u OŠ Josipa Badalića u Graberju Ivanićkom, a osim u ovoj školi radila sam u OŠ Braće Radić u Kloštar Ivaniću i u OŠ Đure Deželića u Ivanić Gradu, gdje sam osim matematike predavala fiziku i informatiku.
Živim u Ivanić Gradu. Udata sam i imam sina.

 

 

 

Osim matematike, jako volim prirodu i razne fizičke aktivnosti u njoj. 2014. godine počela sam se baviti obradom zemlje. Bavim se isključivo ekološkim vrtlarstvom, a od plodova zemlje izradujem domaće sokove, pekmeze i zimnice (sve bez kemikalija, konzervansa i sl.). Obožavam more. Osim prirode još jedna velika ljubav mi je glazba. Sviram harmoniku dugi niz godina, volim pjevati i posebno volim plesati... Otkako su mi se oko 2016. godine zaredali zdravstveni problemi uzrokovani premorenošću, prestala sam kontinuirani i iscrpljujući rad na web stranicama i snimanju obrazovnih videa, te se posvetila sebi. Od tada sam stalno "gladna" duhovne literature te ju konzumiram u svim oblicima (knjige, videi, web stranice na tu temu). Posebno volim šetnje prirodom i meditaciju. Sredinom 2018. godine počela sam se baviti jogom, a 2020. napravila prve korake u psihologiji...

 

 

 

A sad struka...

 

 

 

Objavljeni članci:

 

 

 

Održana predavanja:

  • "Primjena prozirnica u nastavi matematike - ideje" - stručni skup nastavnika matematike osnovnih škola zagrebačke županije, Križ, 9. lipnja 2003.g.

  • "Površine geometrijskih likova i razlomci uz pomoć programa The Geometer's Sketchpad" - stručni skup nastavnika matematike srednjih škola zagrebačke županije, Ivanić Grad, 15. veljače 2005.g.

  • "Primjena projektora i The Geometer's Sketchpad-a u nastavi matematike" - 8. susret nastavnika matematike Republike Hrvatske, Zagreb, 4.,5. i 6. srpnja 2006.g.

  • "Power Point u nastavi matematike" - stručni skup nastavnika matematike osnovnih škola zagrebačke županije, Križ, 13. veljače 2007.g.

  • "Uvod u decimalne brojeve pomoću Sketchpada" - stručni skup nastavnika matematike osnovnih škola zagrebačke županije, Križ, 6. prosinca 2007.g.

  • "Jednadžba pravca pomoću GeoGebre i Power Pointa" - stručni skup nastavnika matematike osnovnih škola zagrebačke županije, Ivanić-Grad, 23. ožujka 2011.g.

  • "Razlomci - 5. razred" - predavanje na Županijskom stručnom vijeću Krapinsko-zagorske županije, Tuhelj, 1. lipnja 2017.

 

 

 

Godine 2001. u suradnji s prof. Lukom Krnićem i prof. Zvonimirom Šikićem (autorima udžbenika za 6. i 7. razred) te kolegicom Ivankom Buković sudjelovala sam u izradi Prijedloga rasporeda programskih sadržaja (izvedbenog programa) matematike za 6. i 7. razred.

 

Školske godine 2004./05. bila sam evaluatorica udžbenika "Petica 5" iz matematike za 5. razred čije su autorice Dubravka Glasnović Gracin, Zlata Ćurković, Lidija Kralj i Sonja Banić, a izdavač SysPrint.

 

U listopadu 2006. godine postala sam učitelj-mentor.

 

Na kraju šk.g. 2007./08. na završnoj svečanosti osmog razreda, od meni vrlo dragih osmaša dobila sam  ovu diplomu.

 

Početkom 2008. godine upitala sam se zašto nigdje na internetu nisu objavljeni zadaci s natjecanja, pa da su, kao normalna potrebna literatura kod pripreme za natjecanja, lako dostupni i učiteljima-mentorima i učenicima. Budući da ni na jednom drugom mjestu nisu bili objavljeni, palo mi je na pamet da bi mogli biti na mojim stranicama, kad je već ovdje izvor mnogobrojnih materijala za nastavu matematike. Obratila sam se na adrese organizatora natjecanja (MZO-a, AZOO-a, HMD-a) da provjerim je li u redu da krenem u neprofitnu objavu.Od strane MZO-a i AZOO-a naišla sam a nezainteresiranost i izostanak podrške, a od strane HMD-a na otpor i zabranu. Nisam to prihvatila jer smatram da su ti zadaci naše zajedničko javno dobro, da je na korist cijelog društva da budu lako dostupni svima, te da je neprihvatljivo da neki privatni interesi, nezainteresiranost i šlampavost u obavljanju posla, budu razlogom da se to spriječi.
Krenula sam u borbu za te zadatke, koja je trajala godinu dana, i na koju sam ponosna.
Sad su ti zadaci, kao što je i red, lako dostupni svima nama (osnovna škola; srednja škola).
Ponosna sam i na to što se ovdje s vremenom stvorila zavidno velika zbirka zadataka s natjecanja kakva se može naći malo gdje u svijetu. Tu su i zadaci stariji od 50 godina, a s vremenom i zadaci s mnogih drugih naknadno stvorenih natjecanja diljem RH.

 

U ožujku 2008. godine pozvana sam da prijavim svoje web stranice za dodjelu međunarodnog priznanja COMENIUS EduMedia Awards koje njemačko društvo GPI (Gesellschaft für Pädagogik und Informationen e.V.) dodjeljuje na području Evrope. Priznanja se dodjeljuju  obrazovnim proizvodima/medijima (CD-ROM, DVD, e-learning) koji se temelje na upotrebi informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT) i kojima je svrha obrazovanje. Dobila sam pohvalu žirija.

 

Dana 1. studenog 2008. u OŠ "Vuk Karadžić" u Bijeljini (BiH) održan je stručni skup za nastavnike i učitelje matematike i fizike na kojem je nadzornik za matematiku g. Boris Čekrlija u okviru svog izlaganja prezentirao i moju PPT prezentaciju o funkcijama.

 

24. studenog 2008. savjetnik Johannes Rodenstein (koji je iz Južnoafričke Republike) je u Dohi (glavnom gradu države Katar, Azija) održao predavanje za nastavnike na kojem je prikazao i dio moje PPT prezentacije Fractions-revision (hrvatsku veziju iste prezentacije možete vidjeti ovdje).

 

U svibnju 2009. kolega Ramiz Iljazi iz Tetova (Makedonija) je nekoliko mojih prezentacija poželio prevesti na albanski jezik: Rješavanje jednadžbi 1, Uvod u postotke 1. Zanimljivo za vidjeti. :-)

 

2. prosinca 2010. doc. dr. sc. Snježana Braić (docentica na PMF-u u Splitu, te profesorica kolegija "Vjerojatnost i statistika") održala je predavanje "Kombinatorika i vjerojatnost u svakodnevnici" za profesore osnovnih i srednjih škola na kojem je koristila prezentaciju čiji su dijelovi preuzeti iz moje prezentacije "Uvod u vjerojatnost".

 

14. i 15. siječnja 2011. na PMF-u u Novom Sadu održan je Republički seminar o nastavi matematike i računarstva u osnovnim i srednjim školama, na kojem su kolege Milosav Milenković (profesor matematike u Palanačkoj gimnaziji) i Dragoljub Đorđević (profesor matematike u Osnovnoj školi Heroj Ivan Muker) između ostaloga prikazali moju prezentaciju Centralnosimetrični likovi i nekoliko Sketchpad datoteka.

 

U studenom 2011. godine počela sam snimati i objavljivati obrazovne filmove u kojima pojašnjavam gradivo matematike od 5. do 8. razreda. Filmovi su i zauvijek će biti besplatno i bezuvjetno dostupni svima.
Moj YouTube kanal

 

U studenom 2011. godine postala sam učitelj-savjetnik.

 

 

25. studenog 2011. imala sam čast biti gost u filmićima prof. Tonija Miluna u kojima smo objašnjavali gradivo matematike prvog razreda srednje škole.

 
 

1. Intervali

 

2. Linearne nejednadžbe - 1. dio

 

3. Linearne nejednadžbe - 2. dio

 

4. Linearne nejednadžbe - 3. dio

 

5. Linearne nejednadžbe - 4. dio

 

6. Kvadratne nejednadžbe - 1. dio

 

7. Kvadratne nejednadžbe - 2. dio

 

 

 

 

5. siječnja 2012. ponovo sam gostovala kod prof. Tonija Miluna, pa smo snimili još nekoliko filmića, ovaj put za 4. razred srednje škole.

 
 

1. Funkcije - pojam i zadavanje

 

2. Funkcije - graf funkcije (općenito)

 

3. Funkcije - graf funkcije f(x)=|2x-1|

 

4. Funkcije - graf funkcije f(x)=|2x-1| na drugi način

 

5. Funkcije - graf funkcije f(x)=|x2-x-12|

 

6. Prirodna domena funkcije

 

 

 

 

Na Carnetovom Webfestivalu 2012 koji je održan pod sloganom "Tri, dva, jedan ... snimaj!", za obrazovni filmić "Uspoređivanje decimalnih brojeva" osvojila sam 3. nagradu u kategoriji "Majstori".

 

 
     

 

 

Isti je film prikazan na međunarodnom studentskom festivalu Student Cuts održanom u Zagrebu 16. i 17. svibnja 2012. godine.

 

 

 

 

 

Prof. Oliver Petković je 21. svibnja 2013. u okviru manifestacije Maj Mesec Matematike učenicima u Pančevu (Srbija) prezentirao sajtove s obrazovnim sadržajima.  Imala sam čast da se i moj sajt našao među prezentiranima.

 

 

 

 

Krajem 2013. godine prijavila sam se na Priprema, pozor - sat!, natjecanje koje je organizirao CARNet za nastavnike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, koji izrađuju i primjenjuju digitalne nastavne materijale u nastavi. Proglašena sam "jednim od 10 najuspješnijih sudionika natjecanja".

 

 

 

 

Krajem 2015. godine, tražeći softver s virtualnim geometrijskim priborom koji bih mogla koristiti kod snimanja filmova, naišla sam na zgodni programčić GeoEnZo. U listopadu i studenom iste godine napravila sam prijevod većeg dijela tog programa na hrvatski jezik. Za pomoć u prijevodu statističkog dijela obratila sam se dr. Snježani Braić, docentici s PMF-a u Splitu, kojoj se na ovaj način zahvaljujem što me je spojila s gospođom Vesnom Gotovac, asistenticom na PMF-u u Splitu, koja je prevela taj meni problematični dio.
GeoEnZo možete preuzeti s ove stranice.

 

 

 

 

U travnju 2016. godine, uključila sam se u stručnu raspravu o Cjelovitoj kurikularnoj reformi (CKR), s naglaskom na prijedlog predmetnog kurikuluma iz Matematike. Poslala sam dva priloga: 1. prilog, 2. prilog.
Na poziv akademika Vladimira Paara, predsjednika Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo, HAZU, napisala sam i ovu recenziju .

 

 

 

 

U studenom 2016. godine prestala sam biti učitelj savjetnik, zbog vlastitog propusta - zaboravila sam pokrenuti postupak za produženje zvanja. Time sam prestala imati bilo kakvo "nadograđeno zvanje" (učitelj mentor, učitelj savjetnik).
AZOO-u sam se obratila s molbom da mi se pomogne što ranije vratiti u zvanje, prvo učitelja mentora, a onda i učitelja savjetnika, no molba je odbijena.
Iako sam u početku bila razočarana izostankom pomoći od strane AZOO-a i iako sam odlučila ne prijavljivati se više za napredovanje, djelomično i iz razočaranosti, s vremenom sam pri toj odluci ostala, ali iz drugih razloga. Naime, stalna briga o skupljanju bodova za održavanje zvanja mi je cijelo vrijeme bila izrazito stresna jer sve ono čime sam unaprijedila nastavu matematike u RH i šire, dajući kroz svoj web i snimljene videe, nije nosilo niti jedan bod za napredovanje, te sam nakon enormnog vremena utrošenog u to, morala još i odrađivati poslove s kojima sam trebala "naciljati bodove", a ti mi poslovi nisu donosili toliku radost. Zapravo su mi donosili grč u želucu, jer sam nakon svega onog drugog korisno odrađenog za društvo, bila iscrpljena i željna odmora. A pomisao da umjesto onoga, što je zaista korisno velikom broju ljudi i u čemu osjećam svoje ispunjenje, radim ono drugo što me ne veseli ali će "donijeti bodove", također mi je donosila grč u želucu. To nisam ja. Stoga sam donijela konačnu odluku da se više ne prijavljujem za napredovanje.

 

 

 

 

 

Pokušaji pokretanja projekta "Matematički klik"

U studenom 2016. godine u mojoj se glavi počela razvijati ideja kako da realiziram snimanje i objavu obrazovnih filmova iz matematike za sve gradivo od 5. do 8. razreda osnovne škole. Pokrenut ću projekt koji će krenuti 1. rujna 2017. godine i trajati do 31. kolovoza 2021., dakle 4 godine. Prve godine snimila bih sve filmove za 5. razred, druge godine za 6., treće godine za 7. i četvrte godine za 8. razred.
Planirani sudionici projekta su: MZO, CARNet, Grad Ivanić-Grad, Zagrebačka županija i ja.
Ideja je da:

1. MZO nađe način da se dio moje satnice oslobodi za rad na filmovima, tako da u nastavi ostanem samo s jednim razrednim odjelom (da kroz kontakt s tim razredom zadržim način izražavanja blizak djeci, kakav ću koristiti i u filmovima), a do punog radnog vremena da mi se prizna rad na filmovima.

2. CARNet pomogne u izradi mrežnih stranica projekta, u izradi naslovnih i odjavnih špica filmova da izgledaju profesionalno, savjetodavno što mi već zatreba,...

3. Grad i Županija bi financirali kupovinu opreme, a Grad bi ujedno pomogao i u pronalaženju prostora za snimanje,

4. ja bih radila sav posao u vezi snimanja i objave filmova: pripremu materijala za snimanje (izbor zadataka, priprema onoga što će kod screen recording-a biti prikazano u filmu, fizičkih materijala/modela koji će se pokazivati u filmovima), zatim samo snimanje, uređivanje filmova nakon snimanja, snimanje završne verzije filmova, objava na YouTube-u i Meduzi, ugrađivanje filmova na web stranice, praćenje gledanosti filmova, praćenje pitanja korisnika filmova i odgovaranje na njih (na YouTube-u ispod filmova) itd.

Na sastancima u CARNet-u, Gradu Ivanić-Gradu i Zagrebačkoj županiji dobila sam ogromnu podršku - svi su se složili da postoji ogromna potreba za snimanjem takvih filmova i svi su rekli da će sa svoje strane učiniti sve da projekt krene. Međutim, u MZO nije pokazano takvo oduševljenje niti je uočena potreba za ovakvim obrazovnim filmovima. Zbog izostanka podrške iz MZO projekt neće biti moguće realizirati; nakon nekoliko sastanaka u institucijama koje su trebale sudjelovati u projektu, stvar je pala u vodu.
Odrađeni koraci:

 

1. Zamolila sam metodičarke dr.sc. Irenu Mišurac i doc. dr. sc. Dubravku Glasnović Gracin da mi napišu preporuke za ovaj projekt, te im ovom prilikom najljepše zahvaljujem na odazivu i podršci. Ujedno sam pripremila mišljenja korisnika mojih materijala o korisnosti istih. Sve sam to predočila na svim sastancima na kojima sam bila, a koje navodim u nastavku ovog teksta.
Ovdje ujedno želim javno zahvaliti kolegici Ani Hudelist i kolegi Dejanu Šiptaru (iz moje škole) na pomoći u izradi prezentacije "Matematički klik" te na stalnoj savjetodavnoj i moralnoj podršci za vrijeme odrađivanja svih koraka u pokušajima pokretanja projekta.

 

2. U prosincu 2016. u CARNetu sam bila na sastanku s ravnateljem Zvonimirom Stanićom te pomoćnicima ravnatelja gospođom Brankom Vuk i gospodinom Brankom Radojevićem. Gospodin Stanić je izrazio oduševljenje projektom, rekao da CARNet može odraditi sve što sam isplanirala (izradu mrežnih stranica "Matematički klik", izradu uvodnih i završnih špica za filmove, savjeti u vezi kupovine i korištenja opreme za snimanje...), ali i sve ostalo što zatrebam po bilo kom pitanju, neka se slobodno u vezi svega obratim.

 

3. U siječnju 2017. u Županiji sam bila na razgovoru s gospođom Darinkom Balen iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, koja je također izrazila oduševljenje projektom. Preko tog odjela Županija će sudjelovati u financiranju opreme.

 

4. U veljači 2017. u Gradu Ivanić-Gradu razgovarala sam s gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom, koji je također izrazio podršku projektu i uputio me na službe Grada da se nađe način sufinanciranja opreme. Razgovarala sam i s gospodinom Marijom Biršićem, koji mi je osim konkretnih savjeta u vezi postupka dobivanja financijske podrške od Grada (javljanja na Javni poziv), razgovorom, savjetima i idejama pomogao i u vezi ostalih problema vezanih uz pokretanje projekta.

 

5. Dana 27. veljače 2017. u MZO sam poslala e-mail na adrese gospodina ministra Pave Barišića, gospodina Momira Karina (pomoćnika ministra, Uprava za odgoj i obrazovanje) i gospođe Zdenke Čukelj (načelnice Sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje). U e-mailu sam predstavila projekt i svoj rad, te zamolila da me prime na sastanak da vidimo kako se MZO može uključiti i pomoći u realizaciji projekta.
17. ožujka 2017. bila sam u MZO na sastanku s gospodinom Darkom Totom (načelnikom Sektora za potporu sustavu i programe Europske unije), gospođom Ivanom Pilko Čunčić (voditeljicom Službe za posebne programe) i gospođom Ivanom Pranić. Upoznala sam ih s projektom. Iako su se složili da se radi o kvalitetnim idejama, rekli su da Ministarstvo ne može podržati projekt ni na jedan način koji bi uključio oslobađanje od nastave ili dijela nastave, čime bi mi se osiguralo vrijeme potrebno za snimanje i objavu filmova - za to nema zakonske osnove. Preporuka je da proučim Natječaj za inzvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje, koji MZO raspisuje svake školske godine, te da pokušam ideje o snimanju filmova nekako uklopiti unutar toga. Time bih i dalje ostala u nastavi puno radno vrijeme, no iz novaca dobivenih za projekt bi mi se rad na filmovima mogao platiti, kao i oprema i ostali troškovi projekta.
Nažalost, ta mi mogućnost ne odgovara, jer rad na filmovima iziskuje ogromno vrijeme (npr. za film od 20 minuta potrebno je minimalno 3-4 sata rada), što znači da bi se moj rad na tom projektu sveo na iscrpljivanje nakon održane pune nastave, ako bih željela postići neki osjetni vidljivi rezultat. Zdravstveni problemi koji su zaredali prošle godine (problemi s glasnicama, kralježnicom, koncentracijom, nesanicom, dišnim putevima...) su mi dovoljna opomena da na taj način više ne radim.
Uostalom, kad bih i mogla nastaviti raditi na način kao dosad, tim bi mi tempom trebalo oko 20 godina da snimim sve filmove. Jer, s filmovima snimljenima dosad pokrila sam oko 20-25% gradiva od 5. do 8. razreda, a za njihovo snimanje trebalo mi je 5-6 godina. Za ostatak bi mi onda sigurno trebalo dodatnih 20 ili više, uz uvjet da ostanem pri istoj snazi i zdravlju. A koja je vjerojatnost da se uz porast godina života i ovakvo iscrpljivanje, održi snaga i zdravlje? Već sad ih nemam kao prije par godina...
Jedini način da dam društvu ono što mogu (i silno želim!), je da mi društvo izađe u susret na način da mi osigura normalnu egzistenciju i normalno radno vrijeme dok ću raditi na koristi svih. Nažalost, znamo da sustav tako ne funkcionira. Molim vas da nikad ne zaboravite da takvo funkcioniranje društva nije normalno. Samo je uobičajeno.
Nadam se, ne zauvijek.

 

 

2. pokušaj - ponovo s MZO, lipanj 2017.

 

Kad je raspisan Natječaj za inzvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje, na koji mi je iz MZO predloženo da se javim, krenula sam razmišljati o mogućnosti da u školi uzmem neplaćeni dopust na godinu dana, te da iz sredstava natječaja povučem sredstva za plaću, koju bih dobivala idućih godinu dana. Za to vrijeme bih snimila sve filmove za 5. razred. Nažalost, uvjeti natječaja dopuštali su da samo manji dio sredstava ide na plaće, te je računica pokazala da tim sredstvima ne bih mogla pokriti više 25% svoje plaće (a možda ni toliko). Stoga je i ta mogućnost pala u vodu.

 

Nezadovoljna rješenjima s prošlog sastanka u MZO-u i nespremna prihvatiti nezainteresiranost od strane MZO, odlučila sam zatražiti još jedan sastanak, ali ovaj put s osobom većih ovlasti. Ponovo sam napisala mail u MZO i zaprijetila da ću krenuti u smjeru medija i jasno progovoriti o nezainteresiranosti MZO-a za projekte poput ovoga, kao i za rad učitelja koji postižu rezultate poput mojih. Pritisak sam pojačala i objavom na Connect portalu. Dogovorili smo sastanak u roku kraćem od tjedan dana. Na sastanku su bili prisutni pomoćnik ministra g. Momir Karin, te kao i na prošlom sastanku gospođa Ivana Pilko Čunčić i gospođa Ivana Pranić. Izrazili su čuđenje kako to da mi je neprihvatljivo odlučiti se na snimanje kroz ranije predloženi Natječaj - nije im bilo jasno kako to da ne bih mogla ozbiljno baviti snimanjem uz puno radno vrijeme u nastavi, a i mogućnost da uzmem neplaćeni dopust uz nadoknadu od 25% plaće im se činila kao dobra mogućnost. Na moja pitanja zar se ne može naći neko drugo rješenje i zar ne postoji mogućnost da mi se urede zaduženja tako da ostanem na istom radnom mjestu, ali da mi snimanje uđe u zaduženja, rečeno je da ne postoji.
Kasnije sam saznala da postoji.
Zakon o odgoju i obrazovanju
Čl. 99.
(6) Kada to zahtijevaju potrebe, o čemu odlucuje ministar, ravnatelj će radniku na prijedlog ministra i uz suglasnost radnika, omogućiti rad na poslovima vezanim uz spomenute potrebe u/ili izvan školske ustanove.
(7) Za vrijeme rada na poslovima iz stavka 6. ovoga ĉlanka, koji ne može trajati dulje od godinu dana, škola može zasnovati radni odnos ugovorom na određeno vrijeme s osobom koja će zamjenjivati radnika iz stavka 6. ovoga ĉlanka na njegovim redovitim poslovima.
(8) U slučajevima iz stavka 6. ovoga članka ministar, ravnatelj školske ustanove i radnik potpisuju sporazum kojim se uređuju međusobne obveze.

 

Osim što mi nisu rekli za tu mogućnost iz Zakona (saznala sam je naknadno iz drugih izvora), nisu mi pomogli niti u traženju jasnijih odgovora vezanih uz to može li se neplaćeni dopust uzeti na dio radnog vremena. Rekli su mi da će mi odgovor na to pitanje reći - nakon što se javim na (gore već spomenuti) Natječaj (koji mi ne odgovara), ako na natječaju prođem i ako nakon toga moja ravnateljica u MZO pošalje upit o tome. Zanimljivo koja je procedura potrebna za dobiti odgovor koji čovjeku, koji želi pokrenuti ovakav projekt, treba.
Uglavnom, u MZO opet nisu našli način za pokretanje ovog projekta.

 

Ujedno se i podrška CARNeta ovom projektu naknadno osjetno smanjila. Naime, 1. ožujka 2017. došlo je do promjene ravnatelja CARNet-a. Ponudila sam novom ravnatelju g. Goranu Kezunoviću (preko pomoćnice ravnatelja gospođe Branke Vuk, koja mi je kontakt osoba s CARNetom za ovaj projekt) da dođem na sastanak i njemu predstaviti projekt i pitala vrijedi li ista podrška i dalje. Na sastanak nisam pozvana, a što se tiče podrške, rečeno je da će CARNet za projekt napraviti one radnje koje zatraži ministarstvo, a neke radnje koje je prijašnji ravnatelj rekao da će CARNet napraviti, više se neće moći napraviti zbog restrukturiranja unutar CARNeta, zbog čega neke službe koje su prije postojale unutar CARNeta više ne postoje. Ujedno mi je rečeno da trebam planirati financiranje registracije domene projekta i ako će web stranice projekta biti na CARNetovom javnom računalu.

 

3. pokušaj - IRIM, srpanj 2017.

 

Mailom sam se obratila gospodinu Nenadu Bakiću, osnivaču Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM, s upitom može li mi on pomoći u pokretanju projekta. Bila sam na sastanku s g. Paolom Zenzerovićem, voditeljem operacija u IRIM-u. Ideja projekta im se jako svidjela, međutim trenutno su potpuno fokusirani na svoje projekte. Izjasnili su se da su zainteresirani biti dio rješenja ako resursi to dozvole.

 

4. pokušaj - MZO po 3. put, kolovoz 2017.

 

Nakon što smo dobili novu ministricu gđu Blaženku Divjak i nakon što je gđa Divjak za svoju pomoćnicu imenovala gđu Lidiju Kralj, koju i osobno poznajem budući da smo obje učiteljice matematike, i budući da znam da je Lidija bila kvalitetna profesorica (kad je radila taj posao), napredna u mnogočemu, upoznata s mojim radom, odlučila sam obratiti se upravo njoj s prijedlogom da MZO potpomogne pokretanje projekta. Skrenula sam joj pažnju na gore citirani čl. 99, a ujedno osim opisa projekta u mailu, ponudila i da dođem uživo prezentirati sve detalje. Nakon 2 mjeseca (kad su se službenici MZO-a, kod kojih je trebalo izvršiti neke provjere, vratili s godišnjeg odmora), dobila sam odgovor da primjena čl. 99 nije moguća za ovakve individualne slučajeve, odnosno bila bi moguća jedino u sklopu nekog većeg projekta. Ujedno mi je odgovoreno da će matematika ići u sklopu e-Škola te zasad nemaju dodatne planove za nju kroz individualne projekte poput mojega. MZO ne financira izradu nikakvih obrazovnih sadržaja, a tko treba to financiranje mora naći drugi izvor.

 

Pokušaj utjecanja na izmjene u Zakonu, studeni 2017.

 

Budući da su u MZO nekoliko puta naglasili da nemaju instrumente za konkretno podržavanje projekata poput ovog i budući da su mi predložili da se javim kad bude javna rasprava o izmjenama zakona, zadnje sam i učinila. Ovo je moj prilog.

 

 

 

 


 

 

 

U listopadu 2017. godine završila sam tečaj te mi je dodijeljena značka "CARNet e-Škole - uspješno završen masovni otvoreni online tečaj ˝Moodle dizajner˝, 2. grupa".
poveznica

 
 

 

U studenom 2018. prestala sam raditi kao učiteljica, a počela raditi u Školskoj knjizi, u uredništvu za matematiku.

 
 

 

U prosincu 2018. odazvala sam se na Javni poziv učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima osnovnih i srednjih škola za prijavu inovativnih digitalnih obrazovnih sadržaja, te između ostaloga, prijavila sadržaj pod nazivom "Zadaci s natjecanja iz matematike". U prijavnom obrascu apelirala sam da MZO, u sklopu brige o obogaćivanju DOS-a (digitalnih obrazovnih sadržaja), u to uvrsti i brigu o objavi zadataka s natjecanja - svih mogućih! Ovo također spada u DOS jer su ovo digitalne verzije zadataka i zahvaljujući digitalnom formatu mogu se lako dijeliti svima. Pritom sam ponudila da iskoriste i zadatke koje sam ja dosad prikupila (u tom smislu sam se s ovim prijedlogom javila na ovaj Javni poziv), a zauzvrat sam zamolila i pristajem da dobijem nula kuna (jer su u prikupljanju sudjelovali i mnogobrojne kolege, bez financijske dobiti). Cilj je jednostavno da se MZO pokrene u tom smjeru. Što sam ostalo apelirala, pogledajte u priloženom pdf-u.

 
 

 

Godine 2019. postala sam urednica udžbenika iz Matematike za 5. i 6. razred, izdavač Školska knjiga.

 
 

 

U studenom 2019. prestala sam raditi u Školskoj knjizi i ponovo počela raditi kao učiteljica matematike u istoj školi kao i prije, OŠ Josipa Badalića, Graberje Ivanićko.

 
 

 

Kad smo u ožujku 2020. godine u Republici Hrvatskoj zbog epidemije koronavirusa krenuli s nastavom na daljinu, svoje sam video uratke stavila na raspolaganje Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

 
 

 

U lipnju 2020. godine javila sam se na Javni poziv MZO-a za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika.
Povod za moje javljanje bilo je ustupanje mojih petstotinjak video uradaka MZO-u odmah u ožujku 2020. nakon što je zbog korone krenula online nastava, te prihvaćanje moje ponude od strane MZO-a i prikazivanje videa na televiziji. Uz to, kao što sam i navela u prijavi, za vrijeme online nastave masovno su se u RH i šire koristili moji online nastavni materijali (sa mojih web stranica i YouTube kanala), a uz to sam za vrijeme nastave od ožujka do lipnja 2020. izrađivala i nove Power Point prezentacije i ostale materijale (prilagođene online nastavi) te ih također objavljivala na svojim web stranicama i tako dijelila s ostalim učiteljima. Neki od mojih materijala za to su vrijeme prevedeni na mađarski jezik (javile su mi se kolegice koje u Srbiji predaju u školama na mađarskom jeziku te koje su željele neke moje materijale prevesti i koristiti), te sam im izašla u susret, ne samo dozvolom da prevedu, već i objavom istih materijala na mom webu, tako da budu lako i šire dostupni. Neki su kolege iz RH zamolile (i dobile) moju dozvolu da neke moje materijale koriste kod snimanja videa. Ujedno sam urednica udžbenika iz matematike za 5. i 6. razred, izdavač Školska knjiga. Sve je to navedeno u prijavi na Natječaj, i potkrijepljeno screenshotovima gledanosti mojih videa na YT ui svibnju 2020. (u nekim danima gledanost je bila i blizu 30.000 videa dnevno), screenshotovima posjećenosti i korištenosti materijala s mojih web stranica u svibnju 2020., kao i mailovima kolega/ica koji su mi se javljali za vrijeme online nastave i zahvaljivali na korisnim matrijalima.
Nagradu nisam dobila.
Također, nisam dobila ni obavijest da nagradu nisam dobila.
O nedobivanju nagrade sam se sama informirala potraživši popis nagrađenih na web stranicama MZO-a.

 
 

 

U rujnu 2019. godine krenula sam na psihoterapije, na koje još uvijek (ožujak 2021.) idem i vjerojatno ću još dosta dugo ići (i tome se veslim; uobičajeno je na njih ići nekoliko godina, ako se već krene i ako se želi ozbiljno i dublje raditi na sebi).
Zašto ovo objavljujem?
Iz više razloga...
Jedan je taj što se i moj rad u nastavi promijenio otkako sam na ovaj način intenzivnije krenula raditi na sebi. Posao učitelja je stresan, u njemu je puno situacija koje se ne mogu unaprijed predvidjeti i unaprijed smisliti recepte kako izaći na kraj s njima; snalazimo se u hodu. Stalan rad na sebi pomaže postizanju dublje smirenosti i samopouzdanja, a onda i adekvatnijem i učinkovitijem reagiranju, kako inače u životu, tako i na poslu.
Drugi razlog iz kojeg ovo objavljujem je taj što se na psihoterapije u našem društvu još uvijek gleda kao na nešto nepoželjno - na njih idu ljudi s kojima nešto nije u redu, koji su bolesni (?), koji su neke stvari u životu lošije odradili od ostalih i pokazali dodatnu nezrelost - ljudi koji su "nivo ispod". Pa kad netko ide na psihoterapije, često to i skriva, baš zato da ne bude označen, obilježen, da se na njega ne upire prstom..., da se izbjegne osjećaj neugode. Čovječanstvo je glede mnogih stvari u početku radilo tako, a kasnije su takva nezrela gledišta prevladana. I s ovim će bez sumnje biti tako. Kad? Pa vjerojatno kad se, za početak, oni koji idu na psihoterapije, toga sami prestanu sramiti. Kad počnu otvoreno pričati o tome, i kad će oni ostali imati priliku vidjeti: "Gle, pa iako ide na psihoterapije, normalan je... a možda je čak i normalnija i stabilnija osoba od mnogih drugih??? Nešto sam o tim pshoterapijama krivo razmišljao..."
Gandhi je rekao "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu."
Pa eto, ja to pokušavam biti.
Rečenica "Idem na psihoterapije" treba prestati biti bauk.
Ona treba postati stvar poštovanja i ponosa! Osobi koja ju kaže treba čestitati na hrabrosti što traži pomoć u radu na sebi, na želji da dodatno izgrađuje sebe, te na otvorenosti i hrabrosti da to naglas kaže.

 
 

 

U veljači 2021. godine krenula sam s pohađanjem edukacije za life coacha, u Edukativnom centru OLI. Ako u ovome ustrajem, to je put koji traje 2-3 godine.

 
 

 

Čast mi je što sam 6. svibnja 2021. bila gošća u emisiji ZNAMenka na Online LIVE TV Croatia.
Link na cijeli emisiju

 
   

 

 

 

 

  Antonija Horvatek

 

 

 

 

početna